Äkta tex-mex (?)

Blogginlägg  
img_5967

Lördagens ambition var att laga ”äkta” tex-mex, eller i alla fall något med mer den känslan än Santa Maria eller Old el Paso-tacos, som det som familj med barn i skolåldern är ganska lätt att äta lite för ofta. (Kidsen älskar tacos, rätten kräver nästan noll insats i tid eller energi men räknas ändå som festlig – båda svårslagna argument en trött fredag.)

Tex-mex är föga förvånande ett ord och ett påhitt vi snott direkt från USA. Sammansättning syftar på ”Texan” (från Texas, texikansk låter inte riktigt riktigt ) och mexikansk och beskriver en mattradition där klassisk mexikansk mat tillagas med amerikanska råvaror. Det kan ses som en utveckling av den mexikanska maten av de som flyttat från Mexiko till USA men hållit kvar sina matrötter. Sitt starkaste säta har tex-mex-maten i södra Texas, men numera finns den över hela USA  – och dessutom i varianter i åtminstone Frankrike och Norge förutom Sverige, vad jag vet, men säkert i andra länder också.

Vår tex-mex-middag skulle bestå av en chili serverad i majstortillas med guacamole och gräddfil. Således påbörjade kocken vid fyratiden, när vi trillat hem efter vår sväng på stan, ett långkok på högrev. Efter att ha brynt köttet lade han det i en gryta och tillsatte inte mindre än tre sorters chili (ancho, chipotle och ”vanlig” röd chili). Dessutom stoppade han i

vitlök
lök
öl
rödvin
rökt paprikapulver
korianderfrön
fänkålsfrön
och kummin

Detta fick koka tillsammans med lite vatten på ganska låg värme i ungefär 4 timmar.

Guacamole kommer, skulle jag tro, i lika många varianter som det finns tillfällen då dennna avocadodipp slängs ihop. Jag brukade mixa den helt slät innan jag fastnade för att ha rödlök i den och göra en lite mer grovhackad variant. Det ställer större krav på att avocadon är perfekt mogen, men är den det tycker jag att det är godast och definitvit snyggast med en lite bitigare guacamole. Lördagsvarianten bestod av

2 avocados
1 litet knippe koriander
saft från 1 lime
olivolja
vitlök
salt

Ni vet de där paprikorna jag tjatar om? Grillade eller hårt stekta små gröna som finns i San Sebastian och på AG … Utan att jag märkte det hade kocken lyckats köpa sådana som serverades som extra bonus till våra tortillas. Lycka!

Middagens enda egentliga besvikelse var tortillabröden. Trots att vi ansträngde oss och handlade importerade sydamerikanska bakade på majsmjöl i Hötorgshallen var de både lite tråkiga i smaken och något för hårda. Är det någon som vet var det går att få tag på riktigt schyssta tortillabröd? Om inte har jag starka funderingar på att öppna tex-mex-butik i Stockholm och börja importera. Känns som om det kan finnas en lucka att fylla där …

 Dela på Facebook ()
  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bollinger – på menyn

149 kr

Köp nu! Mattias Larsson bjuder på fantastiska Bollinger och matkombinationer som passar de flest tillfällen – allt från vardagsmat till gedigen nyårsmiddag.

Drömmen om Frankrike

149 kr 79 kr

Köp nu! Tiotusentals svenskar har förverkligat drömmen att skaffa sig ett hem i Frankrike. Här berättar 30 svenska familjer målande, uppriktigt och till vackra bilder. Så gjorde vi. Så blev det!