Dagens nyskördade rabarber…

Blogginlägg  
P1090963

Äntligen är säsongen här för närodlade/egenodlade rabarber. Nu är den som spädast, tunnast och godast- och årets första tugga av rabarberkaka, den glöms inte av i första taget. Såg framför mig att jag skulle få provsmaka sittandes i gungstolen i trädgården, men ett regn vräkte just då ner vilket fick mig att skörda i allra hast, för att sedan, springa in igen med våtaste regnrock och svänga ihop denna frasiga mördegskaka och sedan få njuta av den inomhus med fötterna på den värmande fårfällen….Njutbart det med!

Mördegskaka med Rabarber & Ingefära

ca 8 -10 portioner

Mördeg

150 gram kallt vatten

4 dl vetemjöl

1/2 dl florsocker

1 ägg

1 msk kallt vatten

Fyllning

3 ägg

2 dl crème fraiche

1 dl philadelfia

1,5 dl rårörsocker, strö

ca 100 gram mandelmassa, grovriven

2 msk äkta vaniljpulver

4 msk ingefära, finriven

6 stänger rabarber

1, 5 dl rostade hasselnötter

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

Arbeta det kalla smöret tillsammans med vetemjöl och florsocker.

Tillsätt ägg och vatten och arbeta hastigt ihop till en jämn deg.

Låt degen ligga svalt i ca 30 minuter.

Kavla sedan ut degen och klä en önskad form i ”normalstorlek”.

Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll i det ogräddade pajskalet, försiktigt.

Lägg ner rabarberstängerna bredvid varandra och toppa med hasselnötter.

Grädda i mitten av ugnen, ca 40 minuter tills mördegen fått fin färg och fyllningen stelnat.

Sikta florsocker över kakan och servera den ljummen med en klick god vaniljglass, eller utan något sällskap alls, lika god så.

P1090960 P1090962 P1090963 P1090964 P1090966

Rabarber har jag förstått, gillar man antingen jättemycket, eller inte alls.

Jag tillhör de som fullkomligt älskar den och tar alla chanser under säsong att servera rabarber i såväl salta som söta sammanhang eller i en vacker vas någonstans i hemmet…

En av de mest perfekta kakor att bjuda på under rabarbersäsong, Voilà!

Ha en bra fortsatt vecka!

Hälsning Louise

 Dela på Facebook (1)
  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!