En nyttig cocktail för en gångs skull

Blogginlägg  
spirulina_2

Ibland kan man undra hur vissa livsmedel hittar fram till oss som något vi faktiskt stoppar i munnen. Hur kom vi till exempel på att det går att äta och göra fantastiska saker av tryffel? Lakritsrot? Ostron?

Men bland det konstigaste är nog i alla fall Spirulina. Man köper den i mörkt grön pulverform hos hälsokostaffärerna och använder den teskedsvis i juice, yoghurt eller bakverk. Den är helt galet nyttig – likt en cocktail av näringsämnen i koncentrerad form sägs Spirulina innehålla den mest kompletta blandningen av näringsämnen jämfört med alla andra födoämnen i världen!

Men vad är det då? En mikroskopisk alg. Så liten att den är svår att se med blotta ögat. Det får plats hundratals alger i en enda vattendroppe! Spirulina som växer ser ut som ett geléaktivt täcke som ligger och flyter på vattenytan. Den lever av endast solljus och vatten, är en av jordens första livsformen och den första med fotosyntes. Man tror att den är ungefär 3,5 miljarder år gammal.

Detta gröna gelétäcke som glider omkring på vattenytan har man alltså kommit på att man kan samla upp, torka genom spraytorkning i speciella torkningsbehållare så att värmekänsliga näringsämnen, enzymer och pigment bevaras och spara och äta. Varför?

Jo, Spirulina har terapeutiska egenskaper.Som stärkning av immunförsvaret, bot mot cancer, hämning av virus samt sänkande av blodkolesterol. Spirulinan genomgår även studier som forskar om en framtida medicin mot t ex AIDS. Och så innehåller den över hundra näringsämnen i form av proteiner, mineraler, vitaminer, aminosyror och fettysror. En dos på 8-10 g om dagen gör dig pigg, glad och kanske även friskare!

Jag är fylld av beundran för den person som (för hur många år sedan?) såg det där gröna flyta omkring på vattenytan och tänkte ”Hm, det där kan man nog använda till något”, stoppade ner en mugg och satte igång att forska.

Respekt.

Så när vi nu skulle göra ett pigg-och-glad-vår-recept-reportage i kommande BAKA bestämde vi oss för att baka muffins och göra vårsmoothie på bland annat Spirulina. Att den har en intensivt mörkgrön färg som ger vad man än stoppar den i en moss- eller giftgrön ton som kanske inte är helt aptitlig för ögat får man stå ut med. För den goda sakens skull.

På måndag går BAKA nr 2 till tryck!

 Dela på Facebook ()
  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bollinger – på menyn

149 kr

Köp nu! Mattias Larsson bjuder på fantastiska Bollinger och matkombinationer som passar de flest tillfällen – allt från vardagsmat till gedigen nyårsmiddag.

Drömmen om Frankrike

149 kr 79 kr

Köp nu! Tiotusentals svenskar har förverkligat drömmen att skaffa sig ett hem i Frankrike. Här berättar 30 svenska familjer målande, uppriktigt och till vackra bilder. Så gjorde vi. Så blev det!