Flaskjäst cider från Kivik

Okategoriserade  

Efter att ha jäst åtta år på flaska är nu Kiviks Musteris torra äppelcider klar. Gjord på äpplen odlade på Österlen och framställd enlig samma metod som när man tillverkar champagne. Blir du sugen? Då får du skynda, det finns nämlingen bara 500 flaskor av denna godbit.

Flaskorna är alla handsignerade och med numrerade etiketter. Innehållandes handplockade äpplen från 2004 och efter åtta års jäsning var det i mars i år dags att degogera.
? När vi 2004 fick en riktigt bra skörd kände jag att det var dags för en flaskjäst cider, och det är roligt att efter åtta års väntan och arbete äntligen kunna smaka på resultatet, säger Bengt Åkesson, cidermakare, Kiviks Musteri.

Äpplena som de har använt är äldre sorter från traktens odlingar och det är sammansättningen av dessa som ger den rätta balansen mellan syra och sötma i äppelcidern.

Fakta;
Alkoholhalt: 8% vol.
Socker: 1,8 g/liter
Förpackning: 75 cl glasflaska
Finns i Systembolagets beställningssortiment nr: 88102?01

Äppelsorter samt andel:
Belle de Boskoop 50%
Ribston 25%
Cox Orange 25%
Förslutning: Kork med grimma
Pris till konsument: 99 kr/fl
Årgång: 2004
Degorgeringsdatum: 2012-03-30

 

Att degogera innebär att man, precis som när man framställer champagne, låtit jästen samlas i halsen på den uppochned-vända flaskan, man fryser ned den och avlägsnar jästen ur flaskan, samt sätter på en ny kork med den klassiska grimman som ska hålla korken på plats.

 Dela på Facebook ()
  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!