Fruktförmedling ska minska svinnet

Okategoriserade  
fallfrukt

Nu är de svenska äpplena mogna och många glömmer bort att plocka frukten i sina trädgårdar och låter den falla till marken och ruttna bort. Samtidigt köper vi massor av importerad frukt. Detta vill Äkta vara sätta stopp för och tar över stafettpinnen från Fruktförmedlingen på Facebook.

 

Det finns gott om äppleträd i Sverige som utgör en enorm resurs. Faktiskt större än både yrkesodlingen och importen gör tillsammans. Skörden hos fritidsodlarna uppskattas uppgå till så mycket som 280 000 ton, men det flesta får tyvärr ruttna bort på marken.
? Många som har fruktträd i sin trädgård har nog ibland känt att de inte orkar eller kan ta hand om hela skörden. Vi har startat en fruktförmedling för att göra det enkelt att ge bort överskottet, så att mer frukt kan tas till vara, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.

För att få stopp på slöseriet har Äkta vara startat en kampanjen Fallfrukt som är inspirerad av Victoria Frances Qvarström som startade en fruktförmedling på Facebook för något år sedan.
På Fruktförmedlingen kan de som har överskott av olika frukter i trädgården dela med sig av sin frukt till de som vill ha, genom en kartfunktion som visar var det finns frukt att plocka nära den som söker. Även träd som står på allmänningar kan läggas in på kartan så att fler hittar dit.

? Kampanjen är samtidigt ett upprop för att ta hand om och utnyttja den här fantastiska resursen. Skolor, dagis och äldreomsorgen skulle till exempel kunna servera närodlade äpplen i matsalen istället för långväga Golden delicious . Eller varför inte plocka och sälja äpplen istället för salami för att samla ihop pengar till klassresan?, säger Björn Bernhardson.

Läs mer på äktavara.org/fallfrukt

Plcokar du mycket frukt, men vet inte vad du ska göra med den. Kolla in några av våra recept!

 Dela på Facebook ()
  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bollinger – på menyn

149 kr

Köp nu! Mattias Larsson bjuder på fantastiska Bollinger och matkombinationer som passar de flest tillfällen – allt från vardagsmat till gedigen nyårsmiddag.

Drömmen om Frankrike

149 kr 79 kr

Köp nu! Tiotusentals svenskar har förverkligat drömmen att skaffa sig ett hem i Frankrike. Här berättar 30 svenska familjer målande, uppriktigt och till vackra bilder. Så gjorde vi. Så blev det!