Granatäpple

I fokus  
_L7Y5764

Granatäpplet har de senaste åren åter blivit en populär frukt. De vackra och goda kärnorna, som nästan ser ut som färgade regndroppar inkapslade i fruktkött, har dekorerat många sallader och rätter under sommaren. Men granatäpplet är ingalunda någon ny frukt; den har odlats i Mellanöstern i årtusenden och den finns omnämnd i Moseböckerna. Granatäpplet har också gett den spanska staden Granada – där det fortfarande odlas en hel del granatäpplen – dess namn.

Frukten har en starkt rödfärgad saft av vilken man framställer grenadin, som används flitigt till drinkar. Med tanke på granatäpplets goda egenskaper är kanske drinkar med just grenadin att föredra framför andra ”vanliga” drinkar.

En av anledningarna till granatäpplets återkomst är just att dessa hälsoeffekter lyfts fram. Antioxidanter, som många försöker få i sig stora kvantiteter av, finns i rikliga mängder i frukten, som utanpå ser ganska oansenlig ut. Dessa antioxidanter hjälper till att motverka hjärt- och kärlsjukdomar och olika former av cancer – mat som medicin, med andra ord. Och nu när de mörkare årstiderna hösten och vintern närmar sig, är det än viktigare att fortsätta äta nyttigt.

Granatäpplet kan även under denna del på året ge oss nyttigheter och hjälpa till att hålla oss friska. Det finns explosiv kraft i dessa äpplen. Ett sätt att tillvarata kraften är att blanda ett par goda drinkar med grenadin.

Foto David Back

 Dela på Facebook ()

Relaterat innehåll

Ryggbiff-med-getost

Ryggbiff med getost- och granatäppelsallad

Marinera ryggbiffen. Fördela salladen på ett fat. Smula över getosten, strö över granatäppelkärnorna. Ringla över honungen och strö över krutongerna. ...

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bollinger – på menyn

149 kr

Köp nu! Mattias Larsson bjuder på fantastiska Bollinger och matkombinationer som passar de flest tillfällen – allt från vardagsmat till gedigen nyårsmiddag.

Drömmen om Frankrike

149 kr 79 kr

Köp nu! Tiotusentals svenskar har förverkligat drömmen att skaffa sig ett hem i Frankrike. Här berättar 30 svenska familjer målande, uppriktigt och till vackra bilder. Så gjorde vi. Så blev det!