Julölens tid är kommen

Okategoriserade  

Nu pryder julölen hyllorna på Systembolaget, men hur vet man vilka som passar ens smak bäst? Häng med när vi provade fyra av årets julöl och pratade malt, humle, jäst och vatten med bryggmästaren Stefan Gustavsson.

Julöl är ingen ölstil och kan därför inte skilja sig från andra öl, berättar Stefan Gustavsson. Det som bryggerierna däremot försöker tänka på är att ölen ska passa till årstiden och den mat man äter då.
– Det är därför man ofta väljer att brygga öl av typen mörk lager eller ale, säger han.

Stefan Gustavsson arbetar som bryggmästare på Mohawk Brewing och har bland annat tagit fram julölen Snowblind som är av typen strong ale.
– ”Modern” öl av typen ljus lager smakar oftast bäst runt 5% alkohol, då ett öl balanseras av malt, humle och alkohol, samt jäsmetoden. Överjäst öl, Ale, har mer smakämnen från jäsningen, och dessa balanseras i Snowblind av mer malt och mer humle, så inte alkoholsmaken märks lika tydligt.

Snowblind fungerar till
det mesta vid julbordet, men passar enligt Stefan som bäst till de olika fiskrätterna, särskilt lax och skaldjurspaté.
Ölen i sig är något fet och syrlig och passar även till en fet fågel som gås eller tupp.

Vad är det som utmärker snowblind från annan öl?
– Snowblind är en överjäst öl, och jag har använt amerikansk humle som ger ölet en fruktig arom av citrus och tropisk frukt.

Varför är det kul att arbeta med öl?
– Det är en levande produkt. Det är kreativt att använda levande material och försöka forma till olika resultat. Det roligaste med öl är variationsmöjligheterna. Alla råvaror och alla processförändringar ger en oändlig variationsrikedom.

Vilken är din favorit och varför?
– Den jag har i glaset just nu. Jag har ingen favoritöl, det beror på humör och tillfälle. Men Porter, och Amerikansk IPA ligger nära tillhands för det mesta.

De andra tre ölsorterna som vi har testat är K9, Jöla Björ och Corsendonk.

K9 är en Vinter Ale från Flying Dog som har hög maltighet och rostade smaker av kex och kryddor. Den har en tydlig karamellisering och är god till både lakrits och choklad men även till en kraftig soppa som gulasch eller en julig gryta.
Ölen bryggs i Denver men allt startade i Aspen och på The Flying Dog Brewpub ? men ölen blev en succé och ett fullskaligt bryggeri var ett måste.

Jöla Björ är en mjuk rök-bock med lite kolsyra och små bubblor. Den är rökig och lite mäktig och har en tydlig smak av nejlika. Jöla Björ är god till grytor som kalops eller till anka men kommer även passa perfekt till det varma på julbordet.
Ölet bryggs som man hör på namnet på Island i ett bryggeri som startades av två barndomskompisar 2007. Vid lanseringen av den första bryggden drabbades brygghuset av ett jordskalv (6,7 på Richterskalan). Då valde man att döpa den till ?Skjalfti?.

Corsendonk är en
given efterrättsöl. God till choklad eller några härligt kraftiga ostar. Testpanelen kan även tänka sig dricka den allena, utan något tillbehör för denna belgare är rejäl och härlig ? vilket inte är så konstigt då den kommer från ett kloster som började brygga öl redan på 1400-talet.
Corsendonk är en ale med tydlig doft av apelsin, malt och choklad. Den har en behaglig beska och smak av rostad malt. För den som vill äta något varmt till den är vilt den bästa kombinationen.

Testpanelen var nöjda med samtliga sorter och kände att alla hade en egen funktion på julbordet eller under julledigheten. De stora favoriterna var dock Jöla Björ och Snowblind.

Rebecca Wictor
 Dela på Facebook ()
  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!