Leo Frodell låter biffen stå i fokus

Okategoriserade  
leo_frodell

Leo Frodell tar med sig sina erfarenheter från Gotland, New York och Stockholm när han går in i finalen i Årets Kock. Genom att sätta biffen i fokus och få till en bra yta hoppas han kunna leverera den bästa rätten.

Vad tycker du om årets huvudråvara?
”Jag tycker den är förvånansvärt knepig. En bra biff ska stå i centrum och det som serveras till ska framhäva biffen. Sen tycker jag att en biff ska serveras med mycket stekyta vilket är en svår grej att lösa ensam till 14 personer. Men det är en rolig utmaning och jag får tänka annorlunda. Många tror nog att det är enklare än vad det egentligen är.”

Hur har du tänkt runt ditt recept?
”Fokus har helt klart varit på att få en bra smak av stekyta. Det är det viktigaste på det här köttet, att det inte smakar kokt.För att få fram den önskade smaken så har jag rökt lök på grillkol eftersom jag verkligen vill att de ska smaka grillat.”

Varifrån kommer ditt matintresse?
”Min matintresse har växt fram genom arbetet. Jag jobbade en sommar tag längst på Gotland – helt utan leverantörer. Vi plockade våra egna grönsaker och handlade fisk på rökeriet. Där växte ett stort intresse för råvaror, det är ju en stor kontrast till Stockholm där allt finns och kommer färdigpaketerat. Genom att arbeta så lär man sig mycket om kvalitet, man anpassar sig efter råvaran och inte tvärtom.”

Är du nervös inför tävlingen?

”Konstigt nog inte än. Det kommer komma när man verkligen börjar packa utrustningen och tränat sista träning – beroende på hur den går såklart.

 Dela på Facebook ()
  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bollinger – på menyn

149 kr

Köp nu! Mattias Larsson bjuder på fantastiska Bollinger och matkombinationer som passar de flest tillfällen – allt från vardagsmat till gedigen nyårsmiddag.

Drömmen om Frankrike

149 kr 79 kr

Köp nu! Tiotusentals svenskar har förverkligat drömmen att skaffa sig ett hem i Frankrike. Här berättar 30 svenska familjer målande, uppriktigt och till vackra bilder. Så gjorde vi. Så blev det!