Macadamianöt

I fokus  
macadamia

John Macadam – ett riktigt nöt

Nötter av alla de sorter har kommit att bli ett av våra mest älskade tilltugg och har under senare tid även stärkt sin ställning, mycket tack vare de positiva skriverier som nötter i allmänhet fått de senaste åren.

En av de nötsorter som blivit mest populär är macadamia och den är speciell i sin karaktär.Växtsläktet macadamia består av flera trädarter. Två av dessa, Macadamia integrifolia och Macadamia tetraphylla, ger ätliga nötter. Träden kommer ursprungligen från Queensland i Australien och därför kallas nöten också ”Queensland-nöten” och ”den australiensiska nöten”.

Macadamianöten tillhör favoritfödan bland Australiens urbefolkning aboriginerna. Träden, som kan bli drygt 7 meter höga, blommar med flockar av små vita blommor. Nötternas innanmäte är för det mesta krämvitt och ibland något gulaktigt.

Släktet är uppkallat efter botanikern John Macadam och den första kommersiella odlingen av macadamia i Australien startades på 1880-talet. På 1920-talet började man odla på Hawaii och därefter spreds odlingar till bland annat Kalifornien, Mexiko och andra områden med liknande klimat. De största producenterna finns i Australien, på Hawaii och i Malawi i Afrika.

Macadamianötter äts rostade eller som ingrediens i godis, kakor och andra bakverk, men kan också användas som ingrediens i olika maträtter på ungefär samma sätt som andra nötter används i exempelvis asiatisk matlagning. Och har man väl börjat äta nötterna brukar det vara svårt att sluta.

Foto David Back

Utgåva: Mat & Vänner 2/2007

 Dela på Facebook ()

Relaterat innehåll

Macadamianöt

John Macadam - ett riktigt nöt Nötter av alla de sorter har kommit att bli ett av våra mest älskade tilltugg och har under senare tid även stärkt s...

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bollinger – på menyn

149 kr

Köp nu! Mattias Larsson bjuder på fantastiska Bollinger och matkombinationer som passar de flest tillfällen – allt från vardagsmat till gedigen nyårsmiddag.

Drömmen om Frankrike

149 kr 79 kr

Köp nu! Tiotusentals svenskar har förverkligat drömmen att skaffa sig ett hem i Frankrike. Här berättar 30 svenska familjer målande, uppriktigt och till vackra bilder. Så gjorde vi. Så blev det!