Materialsport

Blogginlägg  
bamix2

Det här har jag säkert tjatat om, men en bra grej med att leva ihop med en kock är att man får ett ruskigt välutrustat kök, där dessutom knivarna alltid är slipade till sylvass perfektion. Vem skulle inte gilla det? Min kock hör inte till den allra galnaste sorten när det kommer till köksprylar (vi har till exempel inte thermomixer eller vacc-maskin hemma) men nog tusan är det en materialsport att vara kock, även på hemmaplan (vi har tre köttermometrar).

Oftast är jag pro prylar i köket; det är mycket lättare att laga snyggt och gott när det finns resurser att tillgå. Till exempel hyvlar en mandolin alltid tunnare och finare än vad som går att få till med kniv. Bra så. Ibland blir en enkel kockfru lite fundersam. Som när hon kommer om och inte hittar sin stavmixer, men mackapären på bilden. Visst, den liknar en stavmixer, men hur byter man redskap? Jaha, små plattor? Men … vad kan de göra? Vispa? Eh, va? Hur då?

Alltså, Bamix ÄR ju en stavmixer, det var till och med schweizarna bakom Bamix som uppfann den första stavmixern. Men är en som jag van vid stavmixer likamed handtag där man fäster till exempel en visp så är den här inte helt självklar.

Det tog också några gånger innan jag och Bamixen blev polare, och det stänkte en jädra massa på vägen dit. Nu kan jag dock glatt meddela att den krossar på att vispa grädde (går på nolltid!) och gör det plättlätt att vispa majo. Trots att det är fullkomligt obegripligt hur det går till att de där små halvmånarna på en platta ger vispeffekt. Jag måste också fråga kocken varje gång jag ska använda den vilken platta det är som gäller. Det låter ungefär så här:

Kockfrun: Asså, vilken grej ska jag ha om jag ska vispa grädde med den här?
Kocken: Vispen.
Kockfrun: Jaman, vadå, asså, vilken är vispen.
Kocken bara suckar.

Man kan ju tycka att jag borde lära mig och att han borde ge upp suckandet but noooo. Inte än i alla fall. Börjar dock känna att Bamixen och jag nog ska trivas ihop. Den är jäkligt gedigen, mucho lättdiskad och känns allmänt bra. Trevlig kuriosa är att Sigvard Bernadotte designade en variant 1961, som idag är grund för de flesta Bamix (den finns i flera versioner). Designprinsen har även smackat ihop Margrethe-skålen, som jag gillar skarpt, och som oftast är skålen jag mixar i. Jupp. Har svarta och röda i olika storlekar (typ det enda som är mitt i köket, därav rött – kocken envisas med att allt ska vara svart, svart, svart).

 Dela på Facebook ()
  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bollinger – på menyn

149 kr

Köp nu! Mattias Larsson bjuder på fantastiska Bollinger och matkombinationer som passar de flest tillfällen – allt från vardagsmat till gedigen nyårsmiddag.

Drömmen om Frankrike

149 kr 79 kr

Köp nu! Tiotusentals svenskar har förverkligat drömmen att skaffa sig ett hem i Frankrike. Här berättar 30 svenska familjer målande, uppriktigt och till vackra bilder. Så gjorde vi. Så blev det!