Porkkanalaatikko Finsk morotslåda

Blogginlägg  

Morotslåda gjorde debut för mig när jag skulle göra något till Stockholms Sjukhems julbord. Då gjorde jag både morot och kålrotslåda. Båda blev mycket uppskattad. Så den har hängt med lite av och till vid jularna sedan dess.

Ingredienser:

1½ dl rundkornigt grötris
½ tsk salt
3 dl vatten
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
5 ganska stora morötter
ströbröd
riven muskot efter smak
2 st ägg
smör att klicka överst alt lite sirap för att få en knäckig yta.

Gör så här:

Koka risgrynen i det saltade vattnet ca 10 minuter. Häll i mjölken och grädden, koka upp och låt sjuda till gröt, ca 40 minuter. Riv morötterna, grovt på ett rivjärn och blanda sedan in dem i gröten. Blanda även i kryddor & ägg. Rör om ordentligt, häll i smord form, klicka på smör och sirap, strö på lite ströbröd överst på toppen. Grädda i 175 grader i en timma (lite drygt) tills de fått fin färg. Jag brukar använda mig av engångs aluformar, de är smidigt. Dock inte så lätt att få snyggt på bild!

 Dela på Facebook ()
  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bollinger – på menyn

149 kr

Köp nu! Mattias Larsson bjuder på fantastiska Bollinger och matkombinationer som passar de flest tillfällen – allt från vardagsmat till gedigen nyårsmiddag.

Drömmen om Frankrike

149 kr 79 kr

Köp nu! Tiotusentals svenskar har förverkligat drömmen att skaffa sig ett hem i Frankrike. Här berättar 30 svenska familjer målande, uppriktigt och till vackra bilder. Så gjorde vi. Så blev det!