Råbiff – a love story

Blogginlägg  
rabiff_hemma2

Jag tror att jag etablerat en gång för alla, eller kanske fler än så, att jag gillar råa saker. Ostron, carpaccio i alla dess former och kanske allra mest – råbiff. Det värsta när jag var gravid var absolut inte att inte dricka alkohol utan att inte kunna äta råa saker. Erkännas ska att det slank ner några ostron, sashimi, kräm på rå hummer, pilgrimsmussla … Till och med ett rått kohjärta. Större delen av tiden följde jag dock Livsmedelverkets rekommendationer och höll mig borta från rått. Med resultatet att jag så här ett drygt halvår efter bebisleverans fortfarande har ett uppdämt behov av att förtära rå köttfärs i alla dess mer aptitliga former.

Denna post-graviditets craving tar sig givetvis uttryck i att jag nästan tvångsmässigt beställer råbiff när det finns på menyn. Och det finns det ganska ofta; i alla möjliga varianter.

Mitt lokala favorithak Millesgården Lanthandel serverar en väldigt klassisk råbiff. Finmalet kött och tillbehör i form av fintärnade inlagda rödbetor, hackad rödlök, äggula, kapris, persilja och dijon serverade a part i varsin liten skål. Enkelt, snyggt, korrekt. Den som vill ha ännu mer traditionell råbiff besöker med fördel Proviant, där råbiffen utöver nyss nämnda kompisar även sällskapar med en liten kanna eau de vie. Även Urban Deli serverar en rät och slät råbiff, dock med bröd istället för pommes frites eller annat potatistillbehör, vilket jag ställer mig en aning skeptisk till.

Mysiga kvarterskrogen Nybrogatan 38 har pimpat sin råbiff lite lagom. Färsen är på kalv och senapen blandad i en trevlig dijonaise. Dessutom med tomatsallad med sötsyrlig dressing. (Vid ett besök då vi bad om mer senap kom dock en liten skål vanlig svensk, lite sötsmakande senap in istället för Dijon. Ingen hit och knappast meningen.)

Jag tänkte att det här skulle vara ett hyllningsinlägg mer än en recension, men känner mig ändå tvungen att framhålla Bistro Berns råbiff som en av mina personliga favoriter. Här är tillbehören redan blandade med färsen till en krämig, härlig, snyggt formad smet, pommes fritesen är superknapriga och den syrliga salladen sätter den beryktade pricken över i – eller kanske å i det här fallet (jag vill mena att ”rå” är det viktigaste ordet av de två i ”råbiff”.

Under ett gästspel på Skanörs Gästis serverade kocken råbiff med fryst, riven anklever och gurka. Magiskt. Särskilt efter nio månader med förbud på såväl råbiff som lever. Att dessutom avnjuta denna rätt och sex andra medan nyfödingen snusade sött intill (och verkligen sov hela tiden) är en av mina mer svårslagna upplevelser som kockfru. Kockbebisen var bara 5 veckor när vi följde med kocken ner till Skanör, så det var dessutom min första restaurangmiddag på rätt många veckor. Lyx!

 Dela på Facebook ()
  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bollinger – på menyn

149 kr

Köp nu! Mattias Larsson bjuder på fantastiska Bollinger och matkombinationer som passar de flest tillfällen – allt från vardagsmat till gedigen nyårsmiddag.

Drömmen om Frankrike

149 kr 79 kr

Köp nu! Tiotusentals svenskar har förverkligat drömmen att skaffa sig ett hem i Frankrike. Här berättar 30 svenska familjer målande, uppriktigt och till vackra bilder. Så gjorde vi. Så blev det!