Ramslök

I fokus  
ramslok

Ramslöken är med sin härliga vitlöksliknande smak en mycket populär smaksättare. Den är en av de vårprimörer som man verkligen väntar på innan det börjar gro i markerna.

Redan under medeltiden användes ramslöken som smaksättare och odlades i klostrens örtträdgårdar. Ramslök är den enda vilt växande löken i Sverige och finns framförallt på Gotland och på Öland. Den odlas i hela landet, men kan faktiskt hittas vilt växande ända upp till Uppland. På fastlandet är den dock fridlyst så det är bara på Gotland och Öland man kan plocka den.

Det är framför allt bladen man plockar för att använda på samma sätt som gräslök i sallader eller som smaksättare i soppor och grytor. Bladen liknar liljekonvaljens och är breda, platta samt mycket tunnare och djupare gröna än hos övriga lökväxter. Liksom andra lökväxter kan självklart även själva löken användas och exempelvis rostas tillsammans med rotfrukter. När det gäller varma rätter ska bladen vändas ner i slutet av tillagningen så att de inte tappar sin färg.

Passa på att frysa in lite ramslök under säsongen för att plocka fram och använda under resten av året. Den har nämligen en kort säsong då den bara finns mellan april och juni. Under varma vårar finns den dock att få tag på betydligt tidigare på Gotland. Just i år har det ju varit en mycket mild vinter så redan i början av februari ? vilket är rekordtidigt ? kunde Sheriffen på Gotland vara ute och plocka ramslök åt oss. Vad Sheriffen egentligen heter? Yngve Andersson.

Foto David Back Utgåva: Mat & Vänner 2/2008

 Dela på Facebook (1)

Relaterat innehåll

ramslok

Ramslökspesto

Mixa ramslök och pinjenötter medan olivolja tillsätts i en tunn stråle. Rör ner citronsaften. Riv pecorinoosten och vänd ner. Konsistensen på peston k...

lammrostbiff

Lammrostbiff med färskpotatis och ramslök i brynt smöremulsion

Ört och vitlöksmarinerad rostbiff på lamm med färskpotatis och ramslök i bryn smöremulsion....

_L7Y8091

Pot-au-feu på majskyckling från Bjäre, kryddad med ramslök

Krydda kycklingbrösten med ramslök, salt och peppar. Rulla in dem i plastfilm och forma dem. Baka i 100° varm ugn så att de ?sätter? sig, de ska inte ...

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bollinger – på menyn

149 kr

Köp nu! Mattias Larsson bjuder på fantastiska Bollinger och matkombinationer som passar de flest tillfällen – allt från vardagsmat till gedigen nyårsmiddag.

Drömmen om Frankrike

149 kr 79 kr

Köp nu! Tiotusentals svenskar har förverkligat drömmen att skaffa sig ett hem i Frankrike. Här berättar 30 svenska familjer målande, uppriktigt och till vackra bilder. Så gjorde vi. Så blev det!