Ankleverterrin med aprikoser och pinjenötter

Ingredienser

Antal portioner: 10
  • 400 g anklever
  • 1 msk konjak
  • 1 msk rött portvin
  • 1 msk torr sherry
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar, nymald
  • Tillbehör

  • 200 g torkade aprikoser
  • 3 dl vatten
  • 6 msk flytande honung
  • 9 msk vit balsamvinäger
  • 3 krm salt
  • 6 msk olivolja
  • rödbets- eller mangoldblad och ärtskott
  • 100 g strimlade sockerärter
  • havssalt
  • 1 1/2 dl rostade pinjenötter

Tillagning

Rensa anklevern fri från hinnor och senor; då blir den automatiskt delad i mindre bitar som placeras i en bunke efterhand. Tillsätt konjak, portvin, sherry, salt och vitpeppar. Rör om försiktigt. Täck och ställ bunken i kylen i ett par timmar. Sätt ugnen på 100º. Ställ in en långpanna med vatten mitt i ugnen. Klä en 0,75-litersform med raka kanter med plastfolie. Lägg i anklevern och packa den väl. Dunka formen i bänkskivan ett par gånger för att avlägsna luftbubblor. Baka terrinen i vattenbadet i 8-10 minuter. Ställ den sedan under press i kylen 1 dygn.

Tillbehör: Strimla aprikoserna. Blanda aprikoser, vatten, honung, balsamvinäger och salt i en liten kastrull. Låt aprikoserna sjuda utan lock 2-3 minuter. Sila av spadet och vispa ihop det med olivoljan till en dressing. Skär den kylskåpskalla anklevern i portionsbitar med en vass kniv. Servera med salladsblad, ärtskott, strimlade sockerärter och aprikoser. Strö pinjenötter över hela tallriken. Ringla över dressingen och strö över några korn salt.

Relaterat innehåll

_L7Y9012

Anklever med äpple och kubeberpepparkaramell

Kubeberkaramell: Smält sockret tillsammans med vitlöken i en tjockbottnad kastrull till en gyllenbrun karamell. Häll på äppeljuice och vinäger. Låt ko...

_L7Y6481_0

Anklevercrème med kaffepärlor

Anklevercrème: Bryn anklevern på båda sidorna i ett hett stekjärn, slå på grädden och madeiran. Ge det ett snabbt uppkok, mixa och passera genom finma...

_L7Y4286

Halstrad anklever med persiljerotspuré samt tryffel- och bönsallad

Skala och koka persiljerötterna i saltat vatten. Häll av vattnet och mixa persiljerötterna med smör, passera genom en sil. Tryffel- och bönsallad: Bl...

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!