Bräserad fläsklägg med brunkål

Ingredienser

Antal portioner: 4
  • Ca 2 kg fläsklägg
  • olivolja till stekning
  • 5 stora morötter
  • 1/2 rotselleri
  • 1 1/2 gul lök
  • 6 kryddnejlikor
  • 1/2 l kalvbuljong
  • 4 lagerblad
  • salt och vitpeppar
  • Brunkål
  • 150 g socker
  • 50 g smör
  • 1 vitkålshuvud
  • Till servering
  • grov senap
  • grovt bröd

Tillagning

Bryn fläskläggarna i olja. Skär morötterna och sellerin i kuber om 1×1 cm. Dela lökarna och stick in kryddnejlikor. Lägg ner allt i en gryta tillsammans med kalvbuljongen, lagerblad och fläsklägg. Sjud det på svag värme eller stek i ugn vid 200° i cirka 1 1/2 timme tills köttet är mört. Köttet är klart när det lossnar från benet. Smaka av med salt och vitpeppar.

Brunkål
Skär vitkålen grovt. Smält sockret till en mörk karamell i en gryta, tillsätt smöret och bryn vitkålen tills den fått en gyllenbrun färg och är mjuk, cirka 15 minuter.

Plocka köttet från benet. Servera med brunkål, grovt bröd och grovkorning senap.

”Fläskläggen kan också smaksättas med persilja, rivet citronskal eller finstrimlad chorizo.”

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!