Chokladmousse

Ingredienser

Antal portioner:
  • 65 g socker (ca 3/4 dl)
  • 20 g vatten (ca 1 msk)
  • 60 g hela ägg (ca 1 ägg)
  • 40 g äggula (ca 2 st)
  • 160 g mörk choklad, 64% (gärna från Papua Nya Guinea)
  • 225 g vispad grädde (ca 2 1/4 dl)

Tillagning

Sätt en kastrull med vatten på spisen och koka upp. Vispa grädden lätt och ställ kallt. Socker, vatten, hela ägg samt äggula hälls i en rostfri bunke. Använd en elvisp och vispa äggblandningen över vattenbad tills den börjar tjockna och når temperaturen 82°. Häll då blandningen i en vispkittel (gärna i matberedare) eller bunke och vispa blandningen kall.

Hacka chokladen fint och smält i mikrougn på full effekt. Sätt mikrougnen på 1 minut först, ta ut och rör om, kör 1 minut till, ta ut och rör etcetera tills chokladen är 55° varm. När chokladen är smält och äggvispet kallt och luftigt vänder man först ner 1/3 av den vispade grädden i chokladen och rör den helt slät och blank. Vänd sedan ner resterande grädde, blanda äggvispet väl så att chokladmoussen är helt blänkande och len. Fyll upp i önskad form och ställ kallt. På bilden serveras moussen med en svartvinbärsgelé.

Vinförslag: 8314 Rietvallei Red Muscadel, Robertson, Sydafrika

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!