Fisk- och skaldjurssoppa

Ingredienser

Antal portioner:
  • Fiskfond

  • 2 bergtungor, skroven
  • 2 lökar, hackade
  • 1 palsternacka, i små bitar
  • det vita av 1 purjolök
  • 5 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • Det gröna av 1 purjolök, i strimlor

  • 1 palsternacka, i strimlor
  • 100 g champinjoner
  • 3 dl grädde alt. gräddmjölk
  • fiskfonden, se ovan
  • filéerna av de 2 bergtungorna
  • 200 g laxfilé
  • 100 g skalade räkor
  • Salt och vitpeppar
  • Dill till garnering

Tillagning

Fiskfond:
Filea bergtungorna (eller låt fiskhandlaren göra det) och lägg filéerna åt sidan. Skär huvudena av fiskskroven och skölj skroven i kallt vatten. Koka upp vatten och vin med grönsakerna, lägg i fiskskroven och koka upp, skumma av och sänk värmen, tillsätt kryddorna och låt sjuda i 15 minuter. Ställ åt sidan och låt dra i 30 minuter, sila upp.

Koka ihop fiskfonden med grädden. Fräs grönsakerna i lite smör utan att de tar färg och lägg ner dem i soppan, smaka av med salt och vitpeppar. Skär bergtungsfiléerna och laxen i bitar och sjud dem i lite av soppan. Lägg upp i tallrikar eller skålar tillsammans med räkorna och slå på soppan. Garnera med dill.

Utvalda viner från Winefinder.se som passar detta recept

Catena Uxmal Seleccion Chardonnay 2012
Högst betyg för pengarna

Doften är ung och exotisk, med äpplen, mineraler och lite lakrits, väldigt chamerande chardonnaykarktär. Smaken är ung, balanserad, fruktig och äpplig med inslag av lakritsrot, mineraler och fin elegant eftersmak. Sammklang med doft och smak bjuder på ett läckert vin.

La Chablisienne Les Venerables Vieilles Vignes  2008
Populärast

Doften är stor och elegant i mogen stil med inslag av citrus, gula plommon och äpple. Smaken är torr med frisk syra och toner av mogen frukt. Lång balanserad och eftersmak.

Moreson Mercator Premium Chardonnay 2013
Nytt i butiken

Stor doft av citrus, lime, tropisk frukt och mineral med inslag av smör och creme brûlée. Medelfyllig fruktig smak av citrus, mineral, smör och ek. Välbalanserat och smakrikt med en frisk fräsch avslutning. 

Relaterat innehåll

_L7Y7346

Fisk- och skaldjursgryta

Tvätta musslorna noga, skär löken och moroten i småbitar. Fräs lök och morot i lite olja, slå på vinet och låt koka ner till hälften. Slå i 5 dl vatte...

_L7Y6541

Apelsin- saffrans- och vitlöksbräserad fänkål med pilgrimsmusslor

Lägg pilgrimsmusslorna på en bricka med hushållspapper. Musslorna halstras strax före serveringen och kryddas med salt och vitpeppar. Dela fänkålen i ...

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!