Fisk- och skaldjurssoppa

Ingredienser

Antal portioner:
  • Fiskfond

  • 2 bergtungor, skroven
  • 2 lökar, hackade
  • 1 palsternacka, i små bitar
  • det vita av 1 purjolök
  • 5 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • Det gröna av 1 purjolök, i strimlor

  • 1 palsternacka, i strimlor
  • 100 g champinjoner
  • 3 dl grädde alt. gräddmjölk
  • fiskfonden, se ovan
  • filéerna av de 2 bergtungorna
  • 200 g laxfilé
  • 100 g skalade räkor
  • Salt och vitpeppar
  • Dill till garnering

Tillagning

Fiskfond:
Filea bergtungorna (eller låt fiskhandlaren göra det) och lägg filéerna åt sidan. Skär huvudena av fiskskroven och skölj skroven i kallt vatten. Koka upp vatten och vin med grönsakerna, lägg i fiskskroven och koka upp, skumma av och sänk värmen, tillsätt kryddorna och låt sjuda i 15 minuter. Ställ åt sidan och låt dra i 30 minuter, sila upp.

Koka ihop fiskfonden med grädden. Fräs grönsakerna i lite smör utan att de tar färg och lägg ner dem i soppan, smaka av med salt och vitpeppar. Skär bergtungsfiléerna och laxen i bitar och sjud dem i lite av soppan. Lägg upp i tallrikar eller skålar tillsammans med räkorna och slå på soppan. Garnera med dill.

Relaterat innehåll

_L7Y7346

Fisk- och skaldjursgryta

Tvätta musslorna noga, skär löken och moroten i småbitar. Fräs lök och morot i lite olja, slå på vinet och låt koka ner till hälften. Slå i 5 dl vatte...

_L7Y6541

Apelsin- saffrans- och vitlöksbräserad fänkål med pilgrimsmusslor

Lägg pilgrimsmusslorna på en bricka med hushållspapper. Musslorna halstras strax före serveringen och kryddas med salt och vitpeppar. Dela fänkålen i ...

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!