Halstrad piggvar med citronpotatisblanquette

Ingredienser

Antal portioner: 4
  • 4 portionsbitar piggvar
  • salt och vitpeppar
  • Citronpotatisblanquette
  • 8 potatisar, skalade
  • 75 g smör
  • 1/2 dl grädde
  • 1/2 dl mjölk
  • skal av 1/2 citron
  • salt och vitpeppar
  • Ansjovisskum
  • 4 dl vitvinssås
  • 2 ansjovisfiléer
  • 2 msk skuren gräslök

Tillagning

Stek piggvaren i smör. Smaka av med salt och peppar.

Citronpotatisblanquette:
Koka potatisen. Värm smör, mjölk och grädde. Pressa potatisen och gör en lös och luftig puré. Smaksätt med salt, vitpeppar och rivet citronskal.

Ansjovisskum:
Mixa i ansjovis och gräslök i vitvinssåsen. Smaka av med salt och vitpeppar. Skumma upp med stavmixer vid serveringen. Servera med dillslungade morötter.

Recept: Friiberghs Herrgård

Utvalda viner från Winefinder.se som passar detta recept

Catena Uxmal Seleccion Chardonnay 2012
Högst betyg för pengarna

Doften är ung och exotisk, med äpplen, mineraler och lite lakrits, väldigt chamerande chardonnaykarktär. Smaken är ung, balanserad, fruktig och äpplig med inslag av lakritsrot, mineraler och fin elegant eftersmak. Sammklang med doft och smak bjuder på ett läckert vin.

Jean Daneel Signature Chenin Blanc 2013
Populärast

Fin nyanserad och fräsch doft av citrusfrukter, äpplen, nötter, mineral, daggig ängsmark och en liten aning av ek. Smaken är medelfylllig, torr och mycket frisk med chenin blancs sköna syror och inslag av citrus, äpplen, nötter, mineral och exotiska frukter. Lång fräsch eftersmak med en extra krydda från eken. 

Herdade do Esporao Reserva 2014
Nytt i butiken

Doften är härligt ung och komplext med inslag av blommor, mandarin, vita vinbär, fat, apelsin och tropisk frukt i en härlig mixad doftbild. Smaken är ung och pigg med fin fräsh syra som håller uppe blommingheten tillsamman med solmogna vita vinbär, tropisk frukt, lite fatkaraktär inflätad tillsammans med mineraler i eftersmaken

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!