Kronärtskockor med vispat gräslökssmör

Ingredienser

Antal portioner: 4
  • 4 kronärtskockor
  • 1 citron
  • 2 tsk salt/l vatten
  • Vispat gräslökssmör
  • 150 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 knippe gräslök
  • 2 msk citronsaft
  • salt och svartpeppar
  • 2 citroner
  • flingsalt

Tillagning

Vrid stjälken av kronärtskockorna; när man river följer de grova trådarna med. Skär citronen i skivor och lägg där stjälken suttit, bind fast med hjälp av bindgarn. Lägg skockorna i en stor kastrull och mät upp vatten tills de täcks. Mät mängden salt mot vattenmängden och koka skockorna i 40?50 minuter.

Vispat gräslökssmör: Låt smöret bli rumstempererat. Vispa smöret vitt och fluffigt med olivoljan. Vänd ner gräslöken och smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar. Fördela i fyra små skålar.

Ta bort bindgarnet från kronärtskockorna. Klyfta citronerna. Lägg kronärtskockan på tallrik med citroner och servera med smöret och extra salt vid sidan om.

Vinförslag: 12105 Hubert Beck Tokay Pinot Gris Réserve du Chevalier, Frankrike

Utvalda viner från Winefinder.se som passar detta recept

Catena Alamos Chardonnay 2014
Högst betyg för pengarna

Lite knuten doft av exotisk frukt, persika, melon, smör och ekfat. Smaken är torr med frisk syra och inslag av mango, persika, melon och rostat bröd. Lång balanserad lite oljig eftersmak.

Cusumano Insolia 2013
Populärast

Doften är ung och mjuk med inslag av exotiska frukter, päron och äpplen. Smaken är ung och lite kryddig med inslag av päron, annanas och äpplen, mineraler och vinet har fin eftersmak.

Cantina Tramin Pinot Grigio Unterebner 2014
  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!