Lammrygg med parmesansmaksatt potatisterrin

Rosastekt lammsadel är den perfekta festmåltiden en höstkväll. Avnjut den tillsammans med potatisterrin smaksatt med parmesan.

Ingredienser

Antal portioner: 4
  • 1 lammsadel
  • 2 lökar
  • 1 morot
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl rött vin
  • 5 dl kycklingfond
  • 1 lagerblad
  • 2 kvistar rosmarin
  • salt och vitpeppar
  • Potatisterrin

  • 800 g potatis
  • 2 dl grädde
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt och vitpeppar
  • 1/2 dl parmesan, riven
  • 400 g shiitakesvamp
  • 1 schalottenlök, hackad

Tillagning

Skär loss rygg- och innerfiléer från lammsadeln, putsa bort hinnor från köttet. Hugg benen i mindre bitar och bryn dem tillsammans med de bortputsade hinnorna, lök, morot och vitlök. Lägg allt i en gryta, slå på vin och kycklingfond så det täcker, ge ett uppkok och skumma väl. Tillsätt lagerblad och rosmarin, låt sjuda i 4 timmar, späd med mer fond eller vatten så det inte kokar helt torrt. Sila upp i ny kastrull och låt sjuda ihop till sås, smaka av med salt och vitpeppar och avsluta såsen med lite smör.

Potatisterrin: Skiva potatisen tunt, cirka 3 mm. Lägg skivorna i grädden; salta, peppra och riv i vitlöksklyftan, arbeta försiktigt potatisen i grädden. Lägg skivorna i en bakpappersklädd form och varva med riven parmesan, slå i grädden. Baka av potatisen vid 175° i cirka 1 timme, känn med en sticka så att potatisen är mjuk. Ta ut och sätt potatisen i press i kyl över natten. Vid serveringen skivas terrinen och värms i ugn.

Krydda och stek på lammköttet, låt det gå färdigt i 125° varm ugn till kärntemperatur 58°, ta ut och låt vila före serveringen; värm potatisen samtidigt. Stek på svampen tillsammans med löken och lägg upp på tallrikar tillsammans med lamm, sås och potatisterrin.

Relaterat innehåll

lamm005

Lamminnanlår med smörstekt vit sparris

Parera lamminnanlåren fria från senor och fett. Salta, peppra och stek dem på medelhög värme i 20 g smör samt olja tills de fått fin färg runt om, cir...

_L7Y8941

Erikstorpslamm med kronärtskocka

Lammconsommé: Bryn rotfrukter och lök i en gryta. Häll på vinäger och rödvin, låt koka ett par minuter. Häll på lammbuljongen och lägg i örterna. Låt ...

_L7Y4726_0

Grillat gårdslamm med potatis- och sparrisspett, färska lagerblad

Putsa lammet från grova senor, men låt fettet sitta kvar. Skala det yttersta på citronen, krossa vitlöksklyftorna och gnid in i köttet tillsammans med...

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!