Lammrygg med parmesansmaksatt potatisterrin

Rosastekt lammsadel är den perfekta festmåltiden en höstkväll. Avnjut den tillsammans med potatisterrin smaksatt med parmesan.

Ingredienser

Antal portioner: 4
  • 1 lammsadel
  • 2 lökar
  • 1 morot
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl rött vin
  • 5 dl kycklingfond
  • 1 lagerblad
  • 2 kvistar rosmarin
  • salt och vitpeppar
  • Potatisterrin

  • 800 g potatis
  • 2 dl grädde
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt och vitpeppar
  • 1/2 dl parmesan, riven
  • 400 g shiitakesvamp
  • 1 schalottenlök, hackad

Tillagning

Skär loss rygg- och innerfiléer från lammsadeln, putsa bort hinnor från köttet. Hugg benen i mindre bitar och bryn dem tillsammans med de bortputsade hinnorna, lök, morot och vitlök. Lägg allt i en gryta, slå på vin och kycklingfond så det täcker, ge ett uppkok och skumma väl. Tillsätt lagerblad och rosmarin, låt sjuda i 4 timmar, späd med mer fond eller vatten så det inte kokar helt torrt. Sila upp i ny kastrull och låt sjuda ihop till sås, smaka av med salt och vitpeppar och avsluta såsen med lite smör.

Potatisterrin: Skiva potatisen tunt, cirka 3 mm. Lägg skivorna i grädden; salta, peppra och riv i vitlöksklyftan, arbeta försiktigt potatisen i grädden. Lägg skivorna i en bakpappersklädd form och varva med riven parmesan, slå i grädden. Baka av potatisen vid 175° i cirka 1 timme, känn med en sticka så att potatisen är mjuk. Ta ut och sätt potatisen i press i kyl över natten. Vid serveringen skivas terrinen och värms i ugn.

Krydda och stek på lammköttet, låt det gå färdigt i 125° varm ugn till kärntemperatur 58°, ta ut och låt vila före serveringen; värm potatisen samtidigt. Stek på svampen tillsammans med löken och lägg upp på tallrikar tillsammans med lamm, sås och potatisterrin.

Utvalda viner från Winefinder.se som passar detta recept

Tenuta Michele Reverdito Barbera dAlba  2013
Högst betyg för pengarna

Djup, vacker, mörk färg. Doftmässigt känner man att det är från Piemonte, vi har mycket mörk, fin frukt. Det är blåbär, mörka körsbär , en liten anstrykning av fin, fin örtighet och ett litet drag av fat. Smaken har en jättefin klar frukt, snygg och otroligt härlig syra som byggs upp av den lite yppigare blåbärsfrukten och mörka körsbär. Vi har en liten botten och en finish med fina, mjuka, härliga tanniner - riktigt snyggt.

Tenuta San Guido Le Difese 2013
Populärast

Doften är frisk och fruktig med inslag av mogna röda bär, vanilj, mocka, ceder och tobak. Smaken är mjuk och fyllig med massor av fullt mogna bär i en kryddig stil. Lång, fruktdriven och elegant eftersmak.

Tenuta Il Poggione Brunello di Montalcino Riserva Paganelli 2010
Nytt i butiken

Stor, djup, intensiv komplex doft av kryddor, tobak, stall, örter, plommon och mörka bär. Smaken är fyllig och späckad med solmogen, mörk frukt, kraftiga tanniner och lång, lovande eftersmak. Fyllig smak, mycket frisk och med en imponerande tanninstruktur, inslag av mörka körsbär och örter.

Relaterat innehåll

lamm005

Lamminnanlår med smörstekt vit sparris

Parera lamminnanlåren fria från senor och fett. Salta, peppra och stek dem på medelhög värme i 20 g smör samt olja tills de fått fin färg runt om, cir...

_L7Y8941

Erikstorpslamm med kronärtskocka

Lammconsommé: Bryn rotfrukter och lök i en gryta. Häll på vinäger och rödvin, låt koka ett par minuter. Häll på lammbuljongen och lägg i örterna. Låt ...

_L7Y4726_0

Grillat gårdslamm med potatis- och sparrisspett, färska lagerblad

Putsa lammet från grova senor, men låt fettet sitta kvar. Skala det yttersta på citronen, krossa vitlöksklyftorna och gnid in i köttet tillsammans med...

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!