Mandelinbakad nougatparfait med hallonkaramell

Ingredienser

Antal portioner: 10
  • Botten
  • 300 g mandelmassa
  • 1 ägg
  • 2 äggvitor
  • 1 tsk olja
  • bakplåtspapper
  • plastfilm
  • 1 avlång brödform på 1,5 liter
  • Parfait
  • 4 äggulor
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 100 g mjuk nougat
  • 2 tsk vatten
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl pekannötter
  • Hallonkaramell
  • 4 1/2 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vatten
  • 200 g hallon, frysta osockrade
  • Garnering
  • färska blåbär och hallon
  • citronmeliss
  • hackade pekannötter

Tillagning

Sätt ugnen på 200º. Riv mandelmassan på den fina sidan av rivjärnet och blanda med ägget och äggvitorna till en smet. Bred ut smeten så tunt som möjligt på ett bakplåtspapper till en storlek av cirka 40 x 30 cm. Grädda i ugnen 8?10 minuter. Låt mandelmassebottnen svalna. Pensla formen med olja. Klä formen med plastfolie. Skär raka kanter på mandelmassebottnen. Klipp eller skär ut en kvadrat på 25 x 25 cm till bottnen och långsidorna, två bitar à 9 x 6 cm till kortsidorna och en bit cirka 9 x 25 cm till lock. Bakplåtspapperet ska ligga ner mot plasten. Spara locket.

Parfait: Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Smält nougaten tillsammans med vattnet. Rör så att det smälter samman. Rör ner nougaten i äggsmeten. Vispa grädden och vänd ner den och pekannötterna i äggsmeten. Häll alltsammans i den klädda formen och täck med mandelmasselocket och plastfilm. Ställ formen i frysen 1 dygn.

Hallonkaramell: Koka upp sockret och vattnet och låt koka utan lock cirka 10 minuter tills det blir genomskinligt och simmigt. Tillsätt de frysta hallonen och låt koka i cirka 10 minuter. Sila och tillsätt eventuellt något mer vatten. Ställ i kylen.

Ta fram parfaiten cirka 30 minuter före serveringen och ställ i kylen. Skär skivor av parfaiten, bryt den på mitten och lägg på tallrikarna. Skeda över lite karamellsås.
Garnera med citronmeliss, pekannötter, hallon och blåbär.

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!