Rabarber och Jordgubbspaj

Ingredienser

Antal portioner:
  • Pajdeg:
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl florsocker
  • 150 gr kallt margarin
  • Fyllning:
  • 50 gr margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 100 gr grovriven mandelmassa
  • rivet skal av en ½ citron
  • 4-5 rabarberstänger
  • ½ l snoppade jordgubbar

Tillagning

Blanda alla ingredienser för pajdegen i en matberedare och kör snabbt ihop en följsam deg.
Tryck ut degen i en smord form
Den behöver inte vila eller förgräddas

Skala och skiva raberberna, lägg dem sedan i pajskalet
Smält matgarinet och tillsätt strösockret, rör om så socker smälter lite
Vispa upp äggen och tillsätt dem i smörblandningen
Rör krämen på svag värme tills den tjocknat lite
Ta av grytan från plattan och tillsätt mandelmassa och citronrasp
Häll blandningen över raberberna
Lägg på de tudelade jordgubbarna
Grädda ca 25 min i 180 grader, min ugn är en varmluftsugn så temperatur och tid kan variera, men skalet ska få fin färg

Svalna. Vid serveringen pudrar jag över florsocker och sticker i lite citronmeliss.
Servera med lättvispad grädde eller en god vaniljglass

Utvalda viner från Winefinder.se som passar detta recept

Ca del Baio Moscato d Asti 2014
Högst betyg för pengarna

Doften är frisk, blommig och lätt aromatisk doft med inslag av fläder, honung, päron och gröna äpplen. Smaken är söt och lätt mousserande med toner av aprikoser och honung.

Domaine Zind-Humbrecht Pinot Gris Clos Jebsal SGN Trie Speciale 375 ml 2010
Populärast

Stor, väldigt balanserad doft med lager på lager av solmogna frukter. Smaken är söt och har en makalös balans mellan syra och sötma. Här finns toner av aprikos, melon, honung och kanderad frukt. Smakerna fortplantar sig och varar länge, länge. Ett fantastisk vin!

Chateau Doisy Vedrines  2012
Nytt i butiken

Stor, öppen doft av exotisk frukt. Smaken är söt och här finns en underbar balans mellan sötma och syra. Här finns en fin botrytiskaraktär, exotisk frukt samt toner av kanderad apelsin och mogna äpplen. En mycket bra Sauternes med lång, lång eftersmak.

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!