Rådjursfilé på svartrots- och potatisbakelse serverad med irismusseron och citrusbrynta svartrötter

Ingredienser

Antal portioner: 4
  • 600 g rådjursfilé
  • 1/2 dl rölleka, hackad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk honung
  • salt
  • Svartrots- och potatisbakelse:
  • 600 g potatis, skivad
  • 100 g svartrot, skivad på längden
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • salt och vitpeppar
  • 6 svartrötter
  • 1/2 citron, saften
  • 1 lime, saften
  • 300 g irismusseron
  • salt och vitpeppar

Tillagning

Mixa en marinad av rölleka, vitlök och honung och salt i en kannmixer eller med stavmixer. Lägg rådjursfilén i marinaden över natten. Bryn köttet och låt gå färdigt vid 75° i cirka 45 minuter.

Svartrots- och potatisbakelse: Koka potatisen och svartroten några minuter i saltat vatten. Hälla av och varva i en form. Blanda äggstanningen och slå den över. Grädda i 175° varm ugn tills äggstanningen stannat. Dela i bitar till serveringen.

Skala och dela svartrötterna i lagom långa bitar. Bryn svartrötterna och tillsätt limesaften, salta och peppra. Bryn svampen och lägg upp på tallrikar.

Utvalda viner från Winefinder.se som passar detta recept

Seis Quintas Martue Dois Vales      2013
Högst betyg för pengarna

Ett riktigt bra köp, kundfavorit i ny årgång Doften har inslag av ekfat, jordgubbar, björnbär, mörka körsbär och plommon. Smaken är tät och rik med mogna tanniner och tydliga syror. Lång, balanserad och kraftfull eftersmak.

Hewitson Miss Harry 2013
Populärast

Stor och nyanserad doft av kryddor, körsbär, mörka bär, multna löv och lite krita. Smaken är saftigt kryddig med toner av både röd och mörk frukt. Fina tanniner, som ändå avslöjar att det finns mycket kraft kvar för att fortsätta blomstra under flera ytterligare år. Sammetslen eftersmak som kombinerar kraft och elegans. 

Crystallum Wines Peter Max Pinot Noir 2015
Nytt i butiken

Stor elegant och tillmötesgående doft. Smaken är medelfyllig i en mycket elegant och lättsam stil. Här finns gott om mogna röda bär och plommon som tillsammans med en pigg syra och silkiga tanniner gör smaken mycket balanserad. Lång, balanserad och fruktdriven eftersmak.

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!