Rådjursfilé på svartrots- och potatisbakelse serverad med irismusseron och citrusbrynta svartrötter

Ingredienser

Antal portioner: 4
  • 600 g rådjursfilé
  • 1/2 dl rölleka, hackad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk honung
  • salt
  • Svartrots- och potatisbakelse:
  • 600 g potatis, skivad
  • 100 g svartrot, skivad på längden
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • salt och vitpeppar
  • 6 svartrötter
  • 1/2 citron, saften
  • 1 lime, saften
  • 300 g irismusseron
  • salt och vitpeppar

Tillagning

Mixa en marinad av rölleka, vitlök och honung och salt i en kannmixer eller med stavmixer. Lägg rådjursfilén i marinaden över natten. Bryn köttet och låt gå färdigt vid 75° i cirka 45 minuter.

Svartrots- och potatisbakelse: Koka potatisen och svartroten några minuter i saltat vatten. Hälla av och varva i en form. Blanda äggstanningen och slå den över. Grädda i 175° varm ugn tills äggstanningen stannat. Dela i bitar till serveringen.

Skala och dela svartrötterna i lagom långa bitar. Bryn svartrötterna och tillsätt limesaften, salta och peppra. Bryn svampen och lägg upp på tallrikar.

Utvalda viner från Winefinder.se som passar detta recept

Seis Quintas Martue Dois Vales      2013
Högst betyg för pengarna

Ett riktigt bra köp, kundfavorit i ny årgång Doften har inslag av ekfat, jordgubbar, björnbär, mörka körsbär och plommon. Smaken är tät och rik med mogna tanniner och tydliga syror. Lång, balanserad och kraftfull eftersmak.

Chateau Pesquie Quintessence 2012
Populärast

Fylligt vin med en oerhört tät och komplex frukt som vittnar om att frukten kommer från gamla stockar. Här finns lager på lager av mörk frukt såsom svarta vinbär, körsbär, viol och lakrits med ett moget utspel. Bra balans mellan frukt, fat och syra. Lång fruktdriven eftersmak med både kraft och elegans.

Brancaia Chianti Classico 2014
Nytt i butiken

Doften är lätt aromatisk och bjuder på läckra röda bär, toner av tomater, lakrits och örter. Smaken är balanserad med en utmärkande syra och tillgängliga tanniner. Eftersmaken är saftig och lång med inslag av körsbär och blå blommor.

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!