Rådjursfilé på svartrots- och potatisbakelse serverad med irismusseron och citrusbrynta svartrötter

Ingredienser

Antal portioner: 4
  • 600 g rådjursfilé
  • 1/2 dl rölleka, hackad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk honung
  • salt
  • Svartrots- och potatisbakelse:
  • 600 g potatis, skivad
  • 100 g svartrot, skivad på längden
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • salt och vitpeppar
  • 6 svartrötter
  • 1/2 citron, saften
  • 1 lime, saften
  • 300 g irismusseron
  • salt och vitpeppar

Tillagning

Mixa en marinad av rölleka, vitlök och honung och salt i en kannmixer eller med stavmixer. Lägg rådjursfilén i marinaden över natten. Bryn köttet och låt gå färdigt vid 75° i cirka 45 minuter.

Svartrots- och potatisbakelse: Koka potatisen och svartroten några minuter i saltat vatten. Hälla av och varva i en form. Blanda äggstanningen och slå den över. Grädda i 175° varm ugn tills äggstanningen stannat. Dela i bitar till serveringen.

Skala och dela svartrötterna i lagom långa bitar. Bryn svartrötterna och tillsätt limesaften, salta och peppra. Bryn svampen och lägg upp på tallrikar.

Utvalda viner från Winefinder.se som passar detta recept

Seis Quintas Martue Dois Vales      2013
Högst betyg för pengarna

Ett riktigt bra köp, kundfavorit i ny årgång Doften har inslag av ekfat, jordgubbar, björnbär, mörka körsbär och plommon. Smaken är tät och rik med mogna tanniner och tydliga syror. Lång, balanserad och kraftfull eftersmak.

Guigal Crozes Hermitage 2009
Populärast

Medelfyllig, elegant syrah med bra grepp och modern struktur. Här finns inslag av mörka bär, viol, viltkött och lite ladugård. Frukten visar bra mognad med en nästan söt bärighet och inlindade syror. Finessrik avslutning med påtaglig mineralitet och frisk syra som balanserar den mörkfruktiga karaktären.

Domaine Lafage Miraflors Rosé  2015
Nytt i butiken

Ung, pigg, kryddig och lite saftig doft av röda bär (hallon), kryddor, limeskal och mineral. Smaken är lätt, bärig och frisk med en läskande nästan lite saliverande mineralitet och syra. Eftersmaken är ren och bärig med ett inslag av provencalska kryddor. 

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!