Ren- och kalvstubbe med västerbottensost- och pistaschpotatis

Ingredienser

Antal portioner: 4
  • 500 g renfilé, putsad
  • 300 g kalvfärs
  • 2 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 1 dl blandade färska örter; timjan, oregano, basilika
  • salt och svartpeppar
  • Västerbottensost- och pistaschpotatis
  • 4 medelstora potatisar
  • 4 msk grädde
  • 4 msk smör, rumstempererat
  • 2 msk Västerbottensost, riven
  • 1 msk potatismjöl
  • salt och vitpeppar
  • 25 g pistaschmandlar
  • Madeirasky
  • 4 dl madeira
  • 2 msk farinsocker
  • 1 msk viltfond
  • 3 enbär
  • salt och vitpeppar
  • 1 msk smör
  • Tillbehör
  • 4 rödbetor
  • 1 rödlök
  • salt

Tillagning

Finhacka örtblandningen. Lägg kalvfärsen i matberedare tillsammans med äggulor, tillsätt grädden i en tunn stråle och mixa. Tillsätt örter, salt och svartpeppar; mixa till en jämn smet. Dubbelvik en bit folie till en kvadrat, täck med plastfolie. Platta ut kalvsmeten på plastfolien, lägg renfilén i mitten, vik över kalvfärsen och rulla ihop till en jämn rulle (snurra kanterna på folien tills det blir en jämn och hård rulle). Baka i ugn vid 150° i 20 minuter, låt svalna.

Västerbottensost- och pistaschpotatis: Koka potatisen mjuk. Värm grädde och smör. Blanda alla ingredienser utom pistaschmandlarna med hjälp av elvisp. Vänd ner potatismjöl, salt och vitpeppar. Placera i en smord brödform och baka i ugn på 150° i 40 minuter. Låt stå i kyl 1 dygn. Rosta och mixa mandlarna.

Madeirasky: Häll alla ingredienser utom smör i en kastrull och koka ihop tills hälften återstår. Smaka av med salt och vitpeppar. Rör ner smöret.

Tillbehör: Baka rödbetorna i folie på 175° i cirka 40 minuter, tills de är mjuka. Skala rödbetorna. Dela rödlöken i 4 delar med skalet kvar, salta och baka i ugn på 175° i 15 minuter.

Servering: Dela renstubben i portionsbitar och bryn i smör, baka i ugn på 150° i 6 minuter. Skär också potatisbakelsen i portionsbitar och rulla i pistaschmandlarna. Baka av i ugn på 150° i 8 minuter. Lägg rödlöken på rödbetan och arrangera tillsammans med kalv- och renstubben samt potatisen. Ringla över madeiraskyn.

Vinförslag: 12601 Conde de Valdemar Gran Reserva, Spanien

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!