Renytterfilé med timjanrostade potatisar

Lyxig men lättlagad renytterfilé tillsammans med timjanrostade potatisar och rödvinssås.

Ingredienser

Antal portioner: 4
  • 700 g renytterfilé
  • rapsolja och smör
  • salt och vitpeppar
  • Timjanrostade potatisar

  • 600 g små potatisar
  • 3 msk rapsolja
  • 5 timjankvistar
  • salt och svartpeppar
  • h4Rödvinssås
  • 1 schalottenlök
  • 50 g rotselleri
  • 1/2 palsternacka
  • 1 morot, tärnad
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk viltfond
  • 2 dl vatten
  • 2 kvistar rosmarin
  • 5 kvistar timjan
  • 1 flaska rödvin
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 msk strösocker
  • majsstärkelse
  • 30 g smör
  • salt och vitpeppar

Tillagning

Skär bort den vita hinnan från renytterfilén och spara till såskoket. Dela filén i två delar och bryn dem i en blandning av olja och smör. Salta och peppra filéerna och svep in dem i folie. Stek i ugnen på 180° i 6 minuter, ta ut ur ugnen och låt stå en stund. Sila skyn från filéerna och spara till såsen.

Timjanrostade potatisar
Tvätta potatisarna och torka dem. Ringla över rapsoljan. Strö över timjan, salt och svartpeppar. Rosta i ugn på 225° i 25 minuter.

Rödvinssås
Skala och tärna rotfrukterna och finhacka vitlöken. Värm rapsoljan och bryn hinnan från filén och grönsakerna i den. Tillsätt viltfond, vatten och örter. Låt sjuda 1/2 timme. Tillsätt rödvin, tomatpuré och socker och koka ihop tills det är 4 dl kvar av såsen. Sila. Häll ner köttskyn i såsen. Red såsen med majsstärkelse och smaka av med salt och vitpeppar. Tillsätt till sist smöret.

Skär renfilén i skivor. Servera köttet med rödvinssåsen och de rostade potatisarna.

”Renkött får sin särpräglade smak genom renarnas föda. Samerna säger om detta djur: Renen är ett rent djur, som trampar ren snö, dricker rent vatten, andras ren luft och äter renlav.?

Relaterat innehåll

friibergh017

Hjortytterfilé med kantarellcannelloni och persiljesmör

Bryn filén i smör, salta och peppra. Stek klart i ugnen vid 110° tills kärntemperaturen är 56°. Kantarellcannelloni: Fräs lök och svamp. Krydda med sa...

_L7Y6517

Sesam- och kumminöverbakad hjortytterfilé

Överbak Mal lardon och mixa sedan till en slät massa. Tillsätt övriga ingredienser och mixa snabbt ihop. Kavla ut mellan smörpapper och ställ i kyl. P...

renytterfile

Renytterfile med potatis quesadilla & andra tillbehör

Renkött! Oj så dyrt men ack så gott! För många många år sedan handlade jag alltid av en hygglig farbror som stog på Renmarkstorget (Umeå), i slutet av...

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!