Du behöver

4 rödingfiléer à 170 g, urbenade och med skinn
2 1/2 l vatten
1 1/2 dl salt
1/2 dl socker
50 g smör

Krabbmousseline
50 g fiskfärs av gädda eller annan vit fisk
80 g krabbkött
1 äggula
80 g grädde
salt och vitpeppar

Spenat- och kräftvinägrett
1/2 kg kräftskal, krossade
3 dl rapsolja
1 stor rödlök, skivad
2 1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl honung, t ex Östansjöhonung
4 stora spenatblad
1 schalottenlök, finhackad
salt och vitpeppar

Rieslingskum
2 dl musselbuljong, kraftig
3 l fruktigt rieslingvin
3 dl grädde
2 msk mjölk
20 g smör
salt och vitpeppar

Sockerbrända korngryn
50 korngryn, blötlagda och avrunna
20 g smör
50 g socker
salt

Portioner
4

Rör ut salt och socker i vatten. Slå det över rödingfiléerna och låt rimma 1 timme.

Krabbmousseline: Mixa fiskfärs, krabbkött och äggula till en slät smet. Tillsätt grädden i tunn stråle under fortsatt mixning, salta och peppra. Rulla smeten i plastfilm till cylindrar, cirka 1 cm i diameter. Knyt ihop i ändarna och placera i djup form. Häll över kokande vatten så att cylindrarna täcks. Täck över formen så att värmen stannar kvar. Låt stå minst 1 timme.

Spenat- och kräftvinägrett: Rosta kräftskalen vid 225° i cirka 10 minuter, tills de får färg. Häll över skalen i kastrull och slå över rapsoljan, sjud i minst 30 minuter. Sila oljan genom finmaskig sil. Koka rödlöken i vinägern med honungen tills löken är mjuk. Riv spenatbladen och fräs dem i kräftoljan tillsammans med schalottenlöken. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll den varma spenaten med lite av oljan över rödlöksvinägern för att få vinägretten att blanda sig.

Rieslingskum: Koka ihop musselfond, rieslingvin och grädde till 1/3 återstår. Smaka av med salt och vitpeppar. Mixas med en klick smör och lite mjölk vid servering.

Sockerbrända korngryn: Karamellisera sockret i teflonpanna. Tillsätt smör och korngryn, rör ordentligt. Låt rinna av på papper och låt svalna. Salta. Strö runt rödingen vid servering.

Servering: Torka rödingen och stek i smör. Ta bort plasten från krabbmousselinen och skär i 5 cm långa bitar. Lägg spenat- och kräftvinägretten i botten på tallriken, lägg rödingen över med krabbmousselinen bredvid. Mixa upp rieslingskummet och toppa rödingen med det.

Vinförslag: 2237 Rudera Chenin Blanc, Sydafrika

Fotograf