Stekt biff med barolosås och oxmärg

Ingredienser

Antal portioner: 4
  • 4 skivor biff à 250 g
  • 1?2 kg högrev
  • 1 dl extra jungfruolja
  • 1 gul lök, skalad och skivad
  • 1 schalottenlök, skalad och skivad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och skivade
  • 1 msk tomatpuré
  • 1?2 liter barolo, rött vin
  • 1 bouquet garni (persiljekvist, timjankvist och 1 lagerblad)
  • salt
  • vitpeppar
  • 100 g smör
  • krossad svartpeppar
  • 100 g oxmärg
  • 100 g rucolasallad

Tillagning

Tärna högreven i bitar, 2 x 2 cm, och bryn dem i hälften av oljan i en kastrull. Tillsätt lök och vitlök. Bryn ytterligare i 2 minuter, tillsätt därefter tomatpuré. Häll på rödvinet, lägg i kryddbuketten och låt det koka försiktigt i ca 3 timmar. Fyll på med vatten allt eftersom det kokar ihop så att köttet alltid är täckt; skum- ma av emellanåt.

Sila av vätskan och koka ihop tills det återstår 1 1?2 dl av skyn. Smaka av med salt och vitpeppar och vispa i hälften av smöret.

Salta och peppra biffarna och stek dem i 2 msk olja och återstående smör. Stek färdigt biffen i ugnen i 100 grader till en kärn-temperatur på 50 grader. Ta ut köttet ur ugnen och låt det vila i 3 minuter innan du skivar upp det.

Tärna oxmärgen, 1 x 1 cm. Vänd runt rucolabladen med resterande olja, salt och vitpeppar.
Servera köttet med krossad svartpeppar, oxmärg, rucolablad och barolosås.

Receptförfattare:

Utvalda viner från Winefinder.se som passar detta recept

Seis Quintas Martue Dois Vales      2013
Högst betyg för pengarna

Ett riktigt bra köp, kundfavorit i ny årgång Doften har inslag av ekfat, jordgubbar, björnbär, mörka körsbär och plommon. Smaken är tät och rik med mogna tanniner och tydliga syror. Lång, balanserad och kraftfull eftersmak.

Guigal Crozes Hermitage 2009
Populärast

Medelfyllig, elegant syrah med bra grepp och modern struktur. Här finns inslag av mörka bär, viol, viltkött och lite ladugård. Frukten visar bra mognad med en nästan söt bärighet och inlindade syror. Finessrik avslutning med påtaglig mineralitet och frisk syra som balanserar den mörkfruktiga karaktären.

Chateau Pesquie Le Paradou Grenache  2013
Nytt i butiken

Ett smakrikt men ändå mjukt vin som levererar massor av ren, fin frukt av framförallt körsbär, plommon och svarta vinbär. Här finns en fin tanninstruktur som balanseras av en pigg syra. Lång varm och bärig eftersmak i en fint kryddig stil.     "Its a knockout value and this crowd pleaser should not be missed". Rhone Report

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!