Stekt gös med kaprissås

Ingredienser

Antal portioner: 8
  • 1 1/2 kg gösfilé, med skinn
  • 40 gröna sparrisar
  • salt
  • Potatis- och morotspuré
  • 2 kg potatis av mjölig sort
  • 4 apelsiner, saften
  • 2 msk smör
  • mjölk
  • 3 morötter
  • salt och vitpeppar
  • Kaprissås
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 msk sirap
  • 2 msk smör
  • 4 msk kapris
  • salt och vitpeppar

Tillagning

Potatis- och morotspuré: Koka potatisen i lättsaltat vatten, häll av och stampa potatisen till en grov puré. Pressa i apelsinsaften och tillsätt smöret. Späd eventuellt med mjölk om purén är för stabbig, smaka av med salt och vitpeppar. Riv morötterna på den grova sidan av rivjärnet och vänd ner i potatisen.

Kaprissås: Smält smöret och blanda i mjölet. Tillsätt fiskbuljongen och låt det koka i 5 minuter. Häll i lite av det spad som kaprisen legat i. Slå i grädden och låt såsen sjuda ihop. Smaka av med salt, vitpeppar och lite sötma i form av sirap eller socker. Avsluta såsen med att vända i smöret. Strax före servering läggs kaprisen ner i såsen (alternativt strös de över fisken).

Skär gösfilén i 8 portionsbitar, salta dem och stek dem först med skinnsidan nedåt så att de får färg. Koka sparrisen i lättsaltat vatten tillsammans med lite smör. Lägg upp sparrisen på tallrikar, lägg på gösen och potatispurén. Avsluta med såsen och kaprisen.

Vinförslag: 4136 Château Coucheroy, Frankrike

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!