Stekt gös med kaprissås

Ingredienser

Antal portioner: 8
  • 1 1/2 kg gösfilé, med skinn
  • 40 gröna sparrisar
  • salt
  • Potatis- och morotspuré
  • 2 kg potatis av mjölig sort
  • 4 apelsiner, saften
  • 2 msk smör
  • mjölk
  • 3 morötter
  • salt och vitpeppar
  • Kaprissås
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 msk sirap
  • 2 msk smör
  • 4 msk kapris
  • salt och vitpeppar

Tillagning

Potatis- och morotspuré: Koka potatisen i lättsaltat vatten, häll av och stampa potatisen till en grov puré. Pressa i apelsinsaften och tillsätt smöret. Späd eventuellt med mjölk om purén är för stabbig, smaka av med salt och vitpeppar. Riv morötterna på den grova sidan av rivjärnet och vänd ner i potatisen.

Kaprissås: Smält smöret och blanda i mjölet. Tillsätt fiskbuljongen och låt det koka i 5 minuter. Häll i lite av det spad som kaprisen legat i. Slå i grädden och låt såsen sjuda ihop. Smaka av med salt, vitpeppar och lite sötma i form av sirap eller socker. Avsluta såsen med att vända i smöret. Strax före servering läggs kaprisen ner i såsen (alternativt strös de över fisken).

Skär gösfilén i 8 portionsbitar, salta dem och stek dem först med skinnsidan nedåt så att de får färg. Koka sparrisen i lättsaltat vatten tillsammans med lite smör. Lägg upp sparrisen på tallrikar, lägg på gösen och potatispurén. Avsluta med såsen och kaprisen.

Vinförslag: 4136 Château Coucheroy, Frankrike

Utvalda viner från Winefinder.se som passar detta recept

Catena Uxmal Seleccion Chardonnay 2012
Högst betyg för pengarna

Doften är ung och exotisk, med äpplen, mineraler och lite lakrits, väldigt chamerande chardonnaykarktär. Smaken är ung, balanserad, fruktig och äpplig med inslag av lakritsrot, mineraler och fin elegant eftersmak. Sammklang med doft och smak bjuder på ett läckert vin.

Chateau Henri Bonnaud Terre Promise Rose Sainte Victoire 2014
Populärast

Doften är elegant och fruktig med inslag av röda vinbär och mandel. Smaken är torr med balanserad syra, mycket eleganta drag av mogna röda bär. Lång, elegant, fruktdriven och läckert kryddig eftersmak.

Cantina Tramin Pinot Grigio Unterebner 2014
  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!