Stjerneskud – Ångad och stekt rödspätta toppad med räkor och kräftstjärtar

En av de mest klassiska smørrebrøden från Danmark och är verkligen ett riktigt stjärnskott med alla de goda tillbehören

Ingredienser

Antal portioner: 4
  • 8 rödspättsfiléer
  • 2 ägg
  • 3 dl ströbröd
  • 8 musslor, i skal
  • 2 tsk olivolja till stekning
  • 1 gul lök
  • 2 dl vitt vin
  • salt och vitpeppar
  • Paprikadressing

  • 1 msk paprikapulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 4 msk crème fraiche
  • 2 msk avrunnen yoghurt
  • citronsaft
  • salt och vitpeppar
  • Till servering

  • 4 skivor formfranska
  • 4 salladsblad
  • 8 gröna sparrisar
  • 120 g räkor
  • 12 kräftstjärtar
  • 4 msk löjrom eller annan rom
  • 2 citroner
  • 1/2 knippe körvel

Tillagning

Vispa ihop äggen med salt och vitpeppar. Vänd den mörkare överfilén först i ägget och sedan i ströbrödet och stek i olivolja. Låt rinna av på papper.

Krydda resterande filéer med salt och vitpeppar och lägg i en ugnsfast form. Slå över vinet och koka i ugnen på 175° i 4-5 minuter. Spara buljongen för att koka musslorna i. Skölj och dra bort skägget från musslorna. Finhacka löken och fräs i en gryta. Tillsätt buljong och musslorna, koka i cirka 2 minuter tills musslorna öppnat sig.

Paprikadressing
Blanda alla ingredienser till dressingen och smaka av med citronsaft, salt och vitpeppar.

Servering
Kantskär formfranskan och rosta gyllene i ugnen, dela dem på hälften. Blanchera sparrisen i lättsaltat vatten. Fördela salladsbladen på formfranskan. Lägg den ångade fisken på ena halvan av brödet och den stekta på andra halvan, strö över räkor och kräftstjärtar. Ringla över paprikadressingen och toppa med löjrom, sparris, musslor och körvel. Skär citronerna i klyftor och servera till.

”Detta är ett av de mest klassiska smørrebrøden från Danmark och är verkligen ett riktigt stjärnskott med alla de goda tillbehören.”

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!