Vanilj- och kanelparfait serverad med hallonsås och rostade hasselnötter

Ingredienser

Antal portioner: 1 form à 1,5 liter
  • 5 dl mjölk
  • 2 vaniljstänger
  • 2 kanelstänger
  • 400 g socker
  • 12 äggulor
  • 5 dl gräddeHallonsås 400 g hallon, osockrade
  • 100 g socker2 dl hasselnötter, rostade

Tillagning

Vanilj- och kanelparfait: Koka upp mjölken med kanelstängerna samt vaniljstängerna som delats på längden. Vispa ihop äggulor och socker, slå den kokande mjölken över äggulorna under omrörning, slå tillbaka blandningen i grytan och värm försiktigt så att den tjocknar. Sila blandningen och ställ att svalna. Vispa grädden fluffig och vänd ner i den avsvalnade massan. Häll upp i form som fodrats med plastfilm. Ställ att frysa.

Hallonsås: Mixa hallon och socker ordentligt med en stavmixer. Sila såsen och smaka av den; om man vill ha den friskare kan man pressa i lite citron.

Ta ut parfaiten ur frysen en stund före servering. Skär bitar av parfaiten och lägg upp på tallrikar med hallonsås och de rostade hasselnötterna.

Utvalda viner från Winefinder.se som passar detta recept

Fairview La Beryl Blanc 2013
Högst betyg för pengarna

Stor, intensiv doft av tropisk frukt. Smaken är söt och fyllig med balanserad syra. Här finns gott om exotiska frukter som mango, ananas och litchi. Mycket bra sött vin!

Domaine Zind-Humbrecht Pinot Gris Clos Jebsal SGN Trie Speciale 375 ml 2010
Populärast

Stor, väldigt balanserad doft med lager på lager av solmogna frukter. Smaken är söt och har en makalös balans mellan syra och sötma. Här finns toner av aprikos, melon, honung och kanderad frukt. Smakerna fortplantar sig och varar länge, länge. Ett fantastisk vin!

Chateau Doisy Vedrines  2012
Nytt i butiken

Stor, öppen doft av exotisk frukt. Smaken är söt och här finns en underbar balans mellan sötma och syra. Här finns en fin botrytiskaraktär, exotisk frukt samt toner av kanderad apelsin och mogna äpplen. En mycket bra Sauternes med lång, lång eftersmak.

  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!