Taggarna utåt

Okategoriserade  
ifokustaggsvamp

Skivor, rör och taggar ? , svampar har då allt och de finns överallt., nästan, i alla fall. För svamp är ett märkligt väsen som kan dyka upp där man minst anar det ? och önskar. Men för att hålla oss till matsvamp så finns det många älskade sorter. En av de arter som fått mer plats på det senare är taggsvampen, som finns i många olika varianter. Den bleka taggsvampen är fast i köttet och har mild smak ? en riktigt bra matsvamp., som äts Bbara som stekt eller som ingrediens i en stuvning.

Taggsvampen plockas från augusti till långt in på senhösten och kan plockas över hela landet, så ta en korg under armen och ge er ut! Kanske hittar ni också fler sorter att fylla korgen med. På de små taggsvamparna behöver man inte ta bort hymeniet. Hos de stora kan det vara vits att göra det, annars kan det upplevas som lite grusigt. Hymeniet? Lär vara den del av svampen som innehåller de sporbildande organen.

Taggsvampstoast

(4 port)
5 dl borstad taggsvamp, borstad
2 msk smör
1 schalottenlök, hackad
1/2 vitlöksklyfta vitlök, hackad
1 tsk dDijonsenap
2 dl grädde
1 msk dragon, hackad
salt och vitpeppar
4 skivor lantbröd

Dela svamparna i lika stora bitar. Bryn smöret i en stekpanna, och lägg i svampen och låt den bryna. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt och vitpeppar. Slå i grädden och tillsätt senapen. Låt koka ihop till krämig konsistens, vänd i dragonen. Smaka av och lägg stuvningen på de rostade brödskivorna. En god start på middagen.

 Dela på Facebook ()
  • Recepten
  • Trenderna
  • Reportagen
  • Inspirationen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bollinger – på menyn

149 kr

Köp nu! Mattias Larsson bjuder på fantastiska Bollinger och matkombinationer som passar de flest tillfällen – allt från vardagsmat till gedigen nyårsmiddag.

Drömmen om Frankrike

149 kr 79 kr

Köp nu! Tiotusentals svenskar har förverkligat drömmen att skaffa sig ett hem i Frankrike. Här berättar 30 svenska familjer målande, uppriktigt och till vackra bilder. Så gjorde vi. Så blev det!