Lär dig binda kött

Varför ska man binda kött? Jo, för att få en rund och fin form, delvis för att det är estetiskt, men också för att det steker jämnare i ugnen. När köttet är färdigt blir det dessutom lättare att skära i fina skivor. Eftersom fibrerna trycks ihop blir skivorna också nättare och behöver därför inte ta upp hela tallriken. Här visar jag hur man gör med en stek av rostbiff, men annat kött som kan vara bra att binda är högrev, fransyska, lammstek och skinkstek.Jag börjar med att knyta snöret runt köttet längst ut på ena sidan med en vanlig dubbelknut. Det är viktigt att spara en stump av snöret, för den kommer du att behöva i steg 2. 

Mät upp från början så att du har snöre så att det räcker fram och tillbaka samt blir lite över. Gör en loop runt handen med snöret och lägg det under steken, tryck ihop och dra åt. Fortsätt ögla på samma sätt så långt du kan åt höger. Hur tätt det ska vara bestämmer du själv. På en rostbiff tycker jag att det är lagom med 2–3 cm mellan varje slag. Dra samman köttstycket lite extra när du kommit mitt på. 


När du är färdig kommer du till steg 2: Lyft upp varje slag och stoppa in snöret under. Trä sedan snöret runt öglorna, dra åt och fortsätt att gå åt motsatta hållet jämfört med hur du knöt förut. När du gått hela vägen knyter du ihop ändarna med snöret du har sparat. Skär av stumparna.


1. Knyt en vanlig dubbelknut i ena änden. Spara en stump av snöret.


2. Gör en loop med snöret runt handen.3. Lägg snöret under steken.


4. Tryck ihop och dra åt.5. Fortsätt att ögla hela vägen. På en rostbiff är det lagom med 2–3 cm mellan öglorna.


6. Lyft upp varje slag och stoppa in snöret under.


7. Trä sedan snöret runt öglorna, dra åt och fortsätt att gå åt motsatta hållet mot det du knöt från förut.8. Knyt ihop ändorna.9. Skär av stumparna.