Pilgrimsmussla

Pilgrimsmusslan är ett av de mest delikata skaldjuren. På något sätt finns den alltid där, och tycks aldrig bli omodern eller ointressant. Särskilt nu på senare tid, då råvarukännedomen ökat och många söker perfekta råvaror och ultimata tillagningsmetoder, har den återigen blivit hett eftertraktad. Inte blir den mindre intressant av att Magnus Nilsson skapat en signaturrätt på Fäviken, pilgrimsmussla tillagad över björkkål och enkvistar. Det är kanske den bild och det recept som spridits mest i olika medier de senaste åren. I Magnus bok om Fäviken kan man också läsa om tankarna som väckte idén till rätten.

Det viktigaste att tänka på är att inte översteka pilgrimsmussla, för då blir den en studsboll som ingen imponeras av. Lägg musslan i het panna och stek en kort stund på varje sida. Det är svårt att ange exakta tider, eftersom det både beror på musslans storlek och värmen den tillagas vid, men cirka 1 minut på varje sida är ett bra riktmärke. Är det någon som envisas med att vilja ha den mer stekt är det bättre att servera något annat, för att äta överstekt pilgrimsmussla kommer inte att bli någon bra upplevelse. Självklart går det också utmärkt att äta musslan rå. Kom då bara ihåg att plocka bort den lilla muskeln som sitter i sidan, eftersom denna är seg. Pilgrimsmussla är god att använda i exempelvis ceviche.

Pilgrimsmusslan tillhör gruppen kammusslor och är vanlig i Atlanten och Medelhavet, men finns över hela jorden. Med sina brunvita, skålformade, veckade skal kan den simma korta sträckor genom att omväxlande öppna och sedan snabbt slå ihop skalen så att en vattenstråle bildas. Beställ gärna hem pilgrimsmusslor i sina skal någon gång! Då får du också med romsäcken, som även den anses vara en delikatess.

Mer pilgrimsmusslor!