Savojkål

VINTERGRÖNSAKER Det är märkligt hur en del fantastiska råvaror faller i glömska eller aldrig lyckas slå igenom fullt ut, trots att de är just fantastiska råvaror. Savojkålen är med sina krusiga och krispiga blad en av dessa. Den är inte bara en dekorativ utan också en mycket god och användbar kålsort.

Visst används den en del, inte minst ute på restaurangerna, men det borde vara mycket mer. Användandet och odlandet av savojkål har egentligen aldrig varit speciellt utbrett i Sverige, vilket är lite synd med tanke på dess egenskaper. De krusiga, gröna bladen ger till exempel vår traditionsrika kåldolme ett vackert utseende om vitkålen byts ut mot sin krusiga kusin. Detsamma gäller för kålpudding.

I Sverige finns det några odlare av savojkål. Den som odlar mest är Håkan Ward i de nordvästra delarna av Skåne. Han har märkt en ökad efterfrågan de senaste åren.
- Allt fler tycks ha återupptäckt savojkålen, vilket är roligt. Den är dekorativ, inte bara på mina fält utan också i maträtter. Vi har under några år odlat några olika sorter och har fått fram ett riktigt bra slutresultat.

Savojkål anses ha sitt ursprung i Savojen i sydvästra Frankrike, därav namnet. Den kom till Norden i slutet på 1600-talet. Savojkål passar också utmärkt i bordsdekorationer.

Den har en mild, fin kålsmak och är god rå. Den är lätt att förvälla och äta med bara smör, eller varför inte med lite grädde och stekt fläsk.

I juletid äter vi mycket kål. Röd, brun och grön. Grönkålen som även kallas bladkål, är en variant av arten kål med mörkt gröna eller blågröna, krusiga blad på utdragna stänglar. Grönkål är rik på både järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein.
Det är en perfekt kål att odla hemma då den är vinterhärdig och kan stå ute i snö och skördas efter behov.

Mer savojkål!