Stefan Erikssons nyårsmeny
Stefan är en riktig champagneälskare och dessutom en fantastisk kock, som inte drivs av det överdådiga eller mest tekniskt avancerade, utan av de goda smakerna. Vi kan lova att om ni vill bjuda på en lyckad middag så är detta absolut vägen ni ska gå.
Det är något speciellt med nyårsmiddagen. Den omgärdas alltid av höga förväntningar, både hos dem som lagar och hos dem som är inbjudna. Ofta tar man sig vatten över huvudet eftersom man verkligen vill bjuda på något extra, som också ska överträffa middagen året innan. Så står man där, superstressad, med såsfläckar på kläderna, spisrosor på kinderna och en för tjock hummersoppa – och så blev det ändå inte så härligt som man hade tänkt sig. Vilka är då knepen för att man ska lyckas?
»Köp hem de goda champagnerna i tid. Styr upp så att ni har de bästa råvarorna hemma. Håll det enkelt, förbered, ändra gärna i recepten. Och bjud in gästerna i köket, det är alltid en briljant idé. Eller välj ut några som hjälper dig i köket så att det går snabbt mellan rätterna. Det är mina bästa tips för en lyckad nyårsmiddag«, säger Stefan.
För Stefan står smakerna alltid i centrum. Självklart ska det också se gott ut, men smakerna är det absolut viktigaste. Det är valet av råvaror som är grunden för en lyckad måltid och håll det enkelt, råder Stefan. »Jag är väldigt kluven till nyårsmaten. Många slår knut på sig själva och gör det ofta svårare än vad det behöver vara. Den meny som jag lagar här är enkel mat för mig, mat som man kan förbereda, men man kommer ändå aldrig ifrån den tid det tar att lägga upp och lägga sista handen vid maten. Det är då ni ska göra något roligt av den tiden i köket med era vänner. Jobba med de bästa råvarorna, det är viktigt att tydligt känna smakerna från dessa och inte gömma dem bakom en massa kryddor. Vi hade en jättelyckad middag här på Matstudion i höstas, då varje rätt bara fick bestå av tre råvaror. De råvarorna arbetade vi sedan vidare med. Lite av det tänket syns i denna meny. Rätterna består förvisso av fler än tre råvaror, men inte många; istället är de lagade på flera olika sätt. När man har en femrättersmeny ska man heller inte ha för mycket mat på varje tallrik, tänk på det om ni har en meny.«
Vad är det som är så speciellt med champagne för dig? »Det började för ungefär tolv år sedan, och sedan dess har det provsmakats en hel del. Men vad det är som gör det speciellt? Det är så himla gott! Det är ett roligt område att gilla. Det finns så många stilar. Jag gillar framförallt de viner där människorna som gör dem tänker på hur de odlar druvorna. Jag tänker på samma sätt när jag väljer viner som när jag väljer råvaror till maten som jag lagar. Dessutom ligger de biodynamiskt, ekologiskt och naturligt framställda champagnerna på nästan samma prisnivå som de ›vanliga‹ champagnerna, vilket gör det väldigt prisvärt. Det kan man inte säga när det gäller andra viner.«
Hur firar du själv nyår? »Champagne all in! Vi äter den menyn som vi har för avhämtning här på Matstudion. Hade vi inte haft den så hade vi lagat något enkelt. Och till det: champagne, så klart.«
Reportage från 2011