Blåmusslorna ger buljongen till såsen. Om du vill kan du reda av den för att få den tjockare. Byt ut musslorna eller lägg till exempelvis räkor eller kräftstjärtar om du gillar det.
Du behöver

1 nät blåmusslor
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1/2 fänkål
100 g rotselleri
5 timjankvistar
4 persiljekvistar
rapsolja
4 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
salt och peppar

12 pilgrimsmusslor
1/2 fänkål
smör
2 polkabetor
2 salladslökar

Portioner
4
Skär lök, vitlök, fänkål och rotselleri i grova bitar. Fräs lök, rotfrukter och kryddor i en gryta i cirka 5 minuter utan att det tar färg. Tillsätt vinet och lika mycket vatten; koka i 10 minuter. Låt sedan stå och dra i 20–30 minuter. Sila av grönsaksbuljongen. Skrubba och skölj under tiden musslorna. Släng skadade musslor eller de som inte stänger sig. Hetta upp olja i en vid gryta. Tillsätt musslor och grönsaksbuljongen, lägg på lock och koka i 2 minuter. Ta upp musslorna ur buljongen och lägg dem på fat. Ta bort de musslor som inte öppnat sig. Koka ihop buljongen med grädden tills cirka 2 dl återstår. Smaka av med salt.

Stek pilgrimsmusslorna i smör. Skala och hyvla polkabetorna tunt på mandolin. Hacka fänkålen fint, spara fänkålsdillen. Skär salladslöken fint.

Lägg fänkålen i botten på djupa tallrikar. Plocka musslorna ur skalen och lägg fänkålen med pilgrimsmusslorna i djup tallrik; varva med polkabetor. Strö över fänkålsdill och salladslök. Skumma upp och slå över såsen.
Fotograf