Självklart kan man göra egna briocher, men det är inte fel att köpa några hos bagaren!
Du behöver
Brioche
(1 stor eller 4 stora briocher)
4 msk kanel
4 msk socker
Ugnstorkade clementiner
4 clementiner
4 msk socker
4 msk vatten
Vaniljsås
3 äggulor
4 msk socker
2 1/2 dl mjölk
1/3 vaniljstång
1 apelsin, endast skalet
Granité
8 clementiner
1 gelatinblad
Portioner
4
Brioche: Blanda socker och kanel. Skär bort kanterna på briochen. Rosta briochen i 3 minuter i ugn som håller 175°. Bryt sedan isär den och blanda den med kanelsockret.
Ugnstorkade clementiner: Koka upp socker med lika mycket vatten till en sockerlag. Skala clementinerna och bryt isär klyftorna. Slå lagen över klyftorna och blanda noga. Lägg upp klyftorna i en form och torka dem sedan i ugnen på 100° i 3–4 timmar; när klyftorna blivit sega är de klara. Hacka slutligen klyftorna grovt.
Vaniljsås: Vispa ihop äggulor med socker. Koka upp mjölk tillsammans med 1/3 urskrapad vaniljstång och skalet av en apelsin. Slå den varma mjölken över äggulorna och blanda ordentligt. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sjud sakta upp såsen under omrörning tills den tjocknar. Sila slutligen av såsen.
Granité: Blötlägg gelatinet. Pressa juicen ur clementinerna och värm upp juicen i en kastrull. Blanda juicen med gelatinet. Frys sedan granitén. När granitén är genomfryst kan man raspa upp den med en gaffel. Granitén går utmärkt att förbereda kvällen före servering.
Servering: Lägg briochen i en djup tallrik och slå över vaniljsåsen. Garnera med granitén och de ugnstorkade clementinerna.
Ugnstorkade clementiner: Koka upp socker med lika mycket vatten till en sockerlag. Skala clementinerna och bryt isär klyftorna. Slå lagen över klyftorna och blanda noga. Lägg upp klyftorna i en form och torka dem sedan i ugnen på 100° i 3–4 timmar; när klyftorna blivit sega är de klara. Hacka slutligen klyftorna grovt.
Vaniljsås: Vispa ihop äggulor med socker. Koka upp mjölk tillsammans med 1/3 urskrapad vaniljstång och skalet av en apelsin. Slå den varma mjölken över äggulorna och blanda ordentligt. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sjud sakta upp såsen under omrörning tills den tjocknar. Sila slutligen av såsen.
Granité: Blötlägg gelatinet. Pressa juicen ur clementinerna och värm upp juicen i en kastrull. Blanda juicen med gelatinet. Frys sedan granitén. När granitén är genomfryst kan man raspa upp den med en gaffel. Granitén går utmärkt att förbereda kvällen före servering.
Servering: Lägg briochen i en djup tallrik och slå över vaniljsåsen. Garnera med granitén och de ugnstorkade clementinerna.
Fotograf