Du behöver

ca 1 kg blandade tomater
4-5 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1/2 dl olivolja
några kvistar timjan
rivet skal av 1/2 citron
salt och peppar

Portioner
ca 5 dl
Tid
ca 1 timme
Tvätta och dela tomaterna på mitten. Skär bort fästet. Lägg tomaterna i en eldfast form med snittytan upp. Ringla lite olivolja över. 
Finhacka vitlöken och fördela över tomaterna.
 Lägg en delad urkärnad chili och någon timjankvist på toppen. Lite rivet citronskal till sist. 
Ställ in formen i ugnen på 175°C i 40 minuter.


Tag ut formen och plocka bort timjankvistarna. Skrapa sedan ner allt från formen ner i en kastrull och mixa slät med en stavmixer. 
Låt sedan tomatsåsen puttra i ca 20 minuter. 
Nu har man en ljuvlig tomatsås som man kan använda som den är eller smaksätta efter tycke och smak.
Fotograf