Varma, mustiga vintersmaker träder fram i denna kryddiga dessert.
Du behöver
1 ägg
2 1/2 dl socker
50 g smör
3/4 dl gräddfil
1/2 tsk torkad ingefära
1/2 tsk mald nejlika
1 msk mald kanel
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
smör och ströbröd till formen
Stjärnanisbuljong
5 stjärnanisar
1 dl socker
1 dl vatten
Lingonglass
50 g lingon
socker
1 litet paket vaniljglass
Portioner
4
Smörj och bröa en liten kakform. Smält 50 g smör och låt det svalna. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Tillsätt gräddfilen, det smälta smöret, ingefäran, nejlikan och kanelen. Tillsätt sedan mjölet blandat med bikarbonaten, blanda samman ordentligt. Slå smeten i formen och baka kakan i ugnens nedre del på 175° i cirka 30 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna på ett galler. Dela kakan i 4 fina bitar.
Stjärnanisbuljong: Koka upp socker med vatten och stjärnanis. Låt buljongen stå och dra i rumstemperatur i 1 timme. Sila sedan.
Lingonglass: Blanda lingonen med lite socker. Temperera vaniljglassen. Spara lite lingon till garnering och blanda resten av dem med vaniljglassen.
Serveringen: Slå lite buljong i en djup tallrik och lägg i kakan. Garnera med några lingon och en ordentlig kula lingonglass.
Stjärnanisbuljong: Koka upp socker med vatten och stjärnanis. Låt buljongen stå och dra i rumstemperatur i 1 timme. Sila sedan.
Lingonglass: Blanda lingonen med lite socker. Temperera vaniljglassen. Spara lite lingon till garnering och blanda resten av dem med vaniljglassen.
Serveringen: Slå lite buljong i en djup tallrik och lägg i kakan. Garnera med några lingon och en ordentlig kula lingonglass.
Fotograf