En fantastiskt vacker skapelse, som passar utmärkt som avslutning på en lyxig mingelfest.
Du behöver
Panna cotta
1 l grädde
1 dl socker
1 vaniljstång
4 blad gelatin, blötlagda
200 g hasselnötter, rostade
Chokladcrème
200 g socker
300 g vatten
100 g kakao
200 g grädde
50 g glykos
33 g mörk choklad
6 blad gelatin, blötlagda
Pain d’épice
1 3/4 dl mörk sirap
250 g smör
3 1/2 dl farinsocker
6 1/4 dl vetemjöl
3 1/2 dl mjölk
1/2 msk bikarbonat
kryddor: apelsinskal, ingefära, kanel, anis och mandel
Vaniljhjortron
200 g hjortron
2 dl sockerlag; lika delar vatten och socker med frön från 1 vaniljstång
Portioner
8
Pain d’épice: Smält sirap, smör och farinsocker. Vispa i mjöl, mjölk, bikarbonat och kryddor. Slå upp i smord form, långpanna och baka av på 160° i cirka 45 minuter.
Panna cotta: Karamellisera sockret till panna cottan. Tillsätt rostade hasselnötter och vänd runt. Häll på grädde och vaniljstång och låt koka upp. Ta av från värmen, tillsätt blötlagt gelatin och låt dra i 1 timme. Sila. Fyll upp i lämplig form och kyl, eller frys för att kunna skära upp lättare.
Chokladcrème: Blanda samtliga ingredienser till chokladcrèmen förutom gelatin. Låt koka på svag värme tills det börjar tjockna lite. Tillsätt gelatin och sila upp crèmen i en bunke. Plasta och kyl crèmen.
Vaniljhjortron: Koka upp socker, vatten och vaniljstång. Sila och slå sedan lagen över hjortronen.
Servering: Skär upp pain d’épice och panna cotta i likadana delar och montera ihop. Spritsa på chokladcrèmen och lägg på vaniljhjortronen. Krossa gärna lite rostade hasselnötter över om så önskas.
Panna cotta: Karamellisera sockret till panna cottan. Tillsätt rostade hasselnötter och vänd runt. Häll på grädde och vaniljstång och låt koka upp. Ta av från värmen, tillsätt blötlagt gelatin och låt dra i 1 timme. Sila. Fyll upp i lämplig form och kyl, eller frys för att kunna skära upp lättare.
Chokladcrème: Blanda samtliga ingredienser till chokladcrèmen förutom gelatin. Låt koka på svag värme tills det börjar tjockna lite. Tillsätt gelatin och sila upp crèmen i en bunke. Plasta och kyl crèmen.
Vaniljhjortron: Koka upp socker, vatten och vaniljstång. Sila och slå sedan lagen över hjortronen.
Servering: Skär upp pain d’épice och panna cotta i likadana delar och montera ihop. Spritsa på chokladcrèmen och lägg på vaniljhjortronen. Krossa gärna lite rostade hasselnötter över om så önskas.
Fotograf