Frikadeller är lika lätt och gott att göra som köttbullar. Låt dem sjuda i vatten, gärna smaksatt med lök och kryddor, tills de flyter upp till ytan – då är de färdiga.
Du behöver
500 g kalvfärs
1 ägg
3 msk ströbröd
3 msk mjölk
salt och peppar
1 gul lök, klyftad
4 vitpepparkorn
Tomatsås
1 hel vitlök
2 tsk rapsolja
1 citron, skalet
800 g hela tomater, skalade (2 burkar)
olivolja
smör
salt och peppar
Servering
4 port pasta
2 nävar spenat
Portioner
4
Blanda ströbrödet med mjölken och låt dra. Rör ihop kalvfärsen med ägget och ströbrödsblandningen, smaka av med salt och peppar. Rulla färsen till köttbullar. Koka upp rikligt med vatten, lägg i klyftad lök och vitpepparkorn. Sjud frikadellerna i omgångar. De är färdiga när de flyter upp till ytan.
Tomatsås: Dela vitlöken på hälften. Lägg den i en ugnsfast form, slå över rapsolja och rosta på 225° i cirka 15 minuter. Låt svalna. Plocka sedan ut klyftorna och mosa dem med gaffel. Riv citronskalet. Smält en klick smör i en kastrull, tillsätt den mosade löken och citronen, fräs en kort stund. Tillsätt tomaterna och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Runda av såsen med olivolja. Vänd ner frikadellerna i såsen.
Servering: Koka pastan. Blanda med frikadellerna och spenaten.
Tomatsås: Dela vitlöken på hälften. Lägg den i en ugnsfast form, slå över rapsolja och rosta på 225° i cirka 15 minuter. Låt svalna. Plocka sedan ut klyftorna och mosa dem med gaffel. Riv citronskalet. Smält en klick smör i en kastrull, tillsätt den mosade löken och citronen, fräs en kort stund. Tillsätt tomaterna och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Runda av såsen med olivolja. Vänd ner frikadellerna i såsen.
Servering: Koka pastan. Blanda med frikadellerna och spenaten.
Vinförslag
22300 Langhe Nebbiolo Fontanafredda 2010, Piemonte, Italien
Fotograf