Den råa musslan varvas med citrus, som gör musslan lätt marinerad. Detta är en riktigt enkel förrätt med finstämda smaker. Rätten kan göras kraftigare beroende på vilka citrusfrukter du använder. Exempelvis ger blodgrape och en mustigare vinäger mer karaktär om så önskas.
Du behöver
4 pilgrimsmusslor
1 pomelo
1/2 lime
1/2 citron
1/2 fänkålsstånd
1 msk äppelcidervinäger
1 msk rapsolja
Majonnäs
1 äggula
1 tsk senap
1 tsk äppelcidervinäger
1 dl rapsolja
salt och peppar
Servering
1/2 tsk chilifrukt, finhackad
smörgåskrasse
olivolja och salt
Portioner
4
Majonnäs: Lägg äggula, senap och vinäger i en skål. Vispa ner rapsoljan i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar.
Skär fänkålen så tunt som möjligt; låt den marinera i äppelcidervinäger och rapsolja i minst 30 minuter. Skala och filea (skär ut fina klyftor) pomelo, lime och citron. Dela varje pilgrimsmussla i 3 skivor. Varva citrusfrukt, fänkål och pilgrimsmusslor i skalen eller på tallrik. Ringla över lite olivolja. Lägg en liten klick majonnäs till varje portion. Salta och peppra. Strö över lite chili och smörgåskrasse precis före servering.
Skär fänkålen så tunt som möjligt; låt den marinera i äppelcidervinäger och rapsolja i minst 30 minuter. Skala och filea (skär ut fina klyftor) pomelo, lime och citron. Dela varje pilgrimsmussla i 3 skivor. Varva citrusfrukt, fänkål och pilgrimsmusslor i skalen eller på tallrik. Ringla över lite olivolja. Lägg en liten klick majonnäs till varje portion. Salta och peppra. Strö över lite chili och smörgåskrasse precis före servering.
Fotograf