Du behöver

800 g färsk torskrygg, med skinn
12 gröna sparrisar
100 g smör
500 g färskpotatis
1 stor citron
1 dillkvist

Tryffelhollandaise
300 g smör
4 äggulor
1 tryffelsvamp, hackad
1 msk tryffelolja
1 msk citronsaft
salt och vitpeppar

Portioner
4
Skär 200-gramsklossar av torsken. Lägg bitarna på plåt med smör, salt och vitpeppar under. Skrubba och koka potatisen i rikligt saltat vatten. Skala sparrisen och skär bort första centimetern från botten.

Tryffelhollandaise: Skira 300 g smör, låt bottensatsen lägga sig i kastrullen. Separera äggen och spara äggulorna i separat bunke. Pressa lite citronsaft över gulorna och stänk lite kallt vatten i bunken. Koka upp ett vattenbad som bunken kan stå över. Vispa äggulorna kraftigt tills det blir en fin ›sockerkakssmet‹ som har blivit fluffig. Se till att äggsmeten och smöret har någorlunda lika temperatur och tillsätt smöret under kraftig vispning. Avsluta med hackad tryffelsvamp och smaka av med tryffelolja, salt och vitpeppar.

Kör in torsken i ångugn som håller 80° i cirka 8 minuter. Har du inte ångugn kan du i stället kasta in 1 liter vatten i en ugn som håller cirka 170°. När halva tiden återstår kör du in sparrisen som kryddats med salt, peppar och en klick smör.

Servering: Lägg upp fisken och garnera med citron och dill. Ringla tryffelhollandaise över.
Fotograf