Päron

Päronet, denna goda frukt med trevliga egenskaper både i det söta och i det salta köket, är ett välbekant inslag i fruktskålen. Päron ses dessutom ofta i samband med ost. Det senare är både på gott och ont, för det är inte alltid päronet kommer till sin rätt i det sammanhanget.

När vi använder päronet i mat behöver det hjälp att framhäva sin karaktär, som annars lätt försvinner. Genom att stärka päronets naturliga smaker i sötman och syran får det en puff i rätt riktning.

Men det är inte smaken som gjort det mest känt. Nej, det är nog så att siluetten, den egensinniga päronformen, gör frukten unik på mer än ett sätt. I vardagen använder vi ju päronet för att beskriva former på andra saker. Ett exempel är päronlampa, som ger oss formen på just den specifika lampa som avses. Ett annat är päronrumpa, utan att vi behöver fördjupa oss mer i det. Överallt dyker begreppet päronformad upp, och naturens arkitekter har än en gång stått för den eleganta designen.

Hur begreppet att kalla någon för ett päron kom till är en fråga vi får föra i ett annat forum, för nu går vi in i päronens högsäsong. Plocka och njut!

Av Fredric Bengtsson Foto David Back
Mat & Vänner nr 5 2013

Mer päron