En smakrik rätt med tydlig smak av blodapelsinen och gulbetorna. Det sötsalta passar utmärkt till den bakade ankan. Servera som förrätt eller mellanrätt, men de passar också utmärkt på en buffé; lägg då upp brösten på ett stort fat.
Du behöver

1 ankbröst
1 msk socker
1/2 msk salt
2 msk olivolja
1/2 blodapelsin, rivet skal

Apelsin
2 blodapelsiner

Gulbeta
4 små gulbetor
den sparade saften från blodapelsinerna
1 tsk smör

Pistasch
2 dl pistaschmandlar
1/2 msk florsocker
salt

krasse till servering

Portioner
4
Gnid in ankbröstet med socker, salt och det rivna apelsinskalet. Ställ kallt 12 timmar. Lägg i vakuumpåse tillsammans med olivoljan och förslut. Lägg i cirkulator vid 65° i 35 minuter. Kyl i isvatten. Skär sedan i tunna skivor. Har du inte vakuumpåse eller cirkulator, stek ankbröstet i ugn på 120° till önskad innertemperatur.

Apelsin: Skala apelsinerna och skär ut filéerna, spara saften till gulbetorna. Sprid ut apelsinfiléerna på bakplåtspapper och torka i ugn på 80° i 2 timmar.

Gulbeta: Skrubba betorna och dela dem i mindre bitar. Koka betorna mjuka i blodapelsinsaft, låt reducera ihop till sirap. Smaka av med salt och peppar och tillsätt smöret.

Pistasch: Ta hälften av mandlarna och kör i matberedare tillsammans med florsocker och en nypa salt tills smeten är helt slät. Forma små kulor. Resterande pistaschmandlar rostas i panna tillammans med salt.

Servering: Arrangera allt på tallrik och avsluta med krassen.
Vinförslag
95922 Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2008, Mosel, Tyskland
Fotograf