Förhoppningsvis har man lite björnbär kvar i frysen efter sommaren – speciellt från denna sommar, som bar massor av bär. Med lite rosmarin och citron i pajdegen får man en spännande smakbrytning.
Servera pajen tillsammans med lätt uppvispad grädde. Pajen blir allra godast om den serveras ljummen.
Servera pajen tillsammans med lätt uppvispad grädde. Pajen blir allra godast om den serveras ljummen.
Du behöver
Mördeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl rårörsocker
1/2 tsk rosmarin, fint skuren
1 ekologisk citron, finrivet skal
1 nypa havssalt
Fyllning
5 äpplen, t ex Aroma
200 g björnbär
1 1/2 dl strösocker
1 msk potatismjöl
Topping
rivet citronskal
lite havssalt
rosmarin
ev. några björnbär
Portioner
5-6
Mördeg: Kör alla ingredienser till mördegen snabbt i en matberedare tills degen går ihop. Lägg degen på ett bord och forma till en rulle. Värm ugnen till 175°.
Fyllning: Kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor; lägg i en lätt smörad form. Blanda ner björnbär direkt från frysen. Blanda socker och potatismjöl och vänd ner. Skiva degen och lägg den över frukten som ett lock. Grädda pajen i cirka 30 minuter.
Topping: Riv över lite fräscht citronskal och toppa med lite extra gott salt, rosmarin och björnbär strax innan servering. Servera gärna pajen ljummen med lättvispad grädde.
Fyllning: Kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor; lägg i en lätt smörad form. Blanda ner björnbär direkt från frysen. Blanda socker och potatismjöl och vänd ner. Skiva degen och lägg den över frukten som ett lock. Grädda pajen i cirka 30 minuter.
Topping: Riv över lite fräscht citronskal och toppa med lite extra gott salt, rosmarin och björnbär strax innan servering. Servera gärna pajen ljummen med lättvispad grädde.
Fotograf