Förhoppningsvis har man lite björnbär kvar i frysen efter sommaren – speciellt från denna sommar, som bar massor av bär. Med lite rosmarin och citron i pajdegen får man en spännande smakbrytning.

Servera pajen tillsammans med lätt uppvispad grädde. Pajen blir allra godast om den serveras ljummen.
Du behöver

Mördeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl rårörsocker
1/2 tsk rosmarin, fint skuren
1 ekologisk citron, finrivet skal
1 nypa havssalt

Fyllning
5 äpplen, t ex Aroma
200 g björnbär
1 1/2 dl strösocker
1 msk potatismjöl

Topping
rivet citronskal
lite havssalt
rosmarin
ev. några björnbär

Portioner
5-6
Mördeg: Kör alla ingredienser till mördegen snabbt i en matberedare tills degen går ihop. Lägg degen på ett bord och forma till en rulle. Värm ugnen till 175°.

Fyllning: Kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor; lägg i en lätt smörad form. Blanda ner björnbär direkt från frysen. Blanda socker och potatismjöl och vänd ner. Skiva degen och lägg den över frukten som ett lock. Grädda pajen i cirka 30 minuter.

Topping: Riv över lite fräscht citronskal och toppa med lite extra gott salt, rosmarin och björnbär strax innan servering. Servera gärna pajen ljummen med lättvispad grädde.
Fotograf