Du behöver

1 färsk bläckfisk på ca 1kg
200 g färskpotatis
100 g solmogna körsbärstomater
4 msk kapris
2 dl kärnfria liguriska oliver
1 knippe rucola
färsk oregano
1 citron, skalet
2 dl olivolja
salt och svartpeppar

Portioner
4
Skrubba bläckfisken ren under rinnande vatten med hjälp av en kökshandduk. Banka tentaklerna med en brödkavel alternativt en kastrull, detta hjälper till att möra bläckfisken. Koka bläckfisken under lock på svag värme i rikligt med lättsaltat vatten i cirka 2 timmar. Lyft upp fisken från vattnet och låt den svalna i rumstemperatur. Dela sedan ner bläckfisken, börja med tentaklerna och ta därefter kroppen. Skär bort klon, som sitter mitt under kroppen och fördela sedan kroppen i mindre bitar. Tentaklerna ska återigen skrubbas med en kökshandduk, därefter delas de ner i mindre bitar. Tvätta och skiva potatisen i 2 cm tjocka skivor. Koka dem i saltat vatten och låt sedan svalna i rumstemperatur. Halvera tomaterna och hacka kapris och oliver. Blanda med citronskal, potatis och olivolja, salta och peppra. Varva potatissalladen med bläckfisk och rucola på en tallrik. Garnera med färsk oregano och mal rikligt med svartpeppar över anrättningen.
Fotograf