I denna gryta blandas musslor med sidfläsk för att ge en annan karaktär samt lite värme och fyllighet till grytan. Tänk på att inte koka musslorna för länge; man vill ha dem spänstiga och friska.
Du behöver

1 nät musslor
200 g rökt sidfläsk
1 dm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 knippe timjan
1 litet knippe persilja
2 stora fasta potatisar
1 liten fänkål
1/4 rotselleri
2 morötter
2 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
3 dl grädde
salt och peppar
rapsolja

Servering
ett gott bröd

Portioner
4
Tvätta musslorna och dra bort ”skägget”. Skär sidfläsket i tärningar. Strimla purjolöken. Hacka vitlöken. Skala och skär potatis, fänkål, rotselleri och morötter i tärningar. Hetta upp en panna med lite rapsolja och stek fläsket. Ta ur det och tillsätt övriga ingredienser utom vin, vatten och grädde. Bind gärna ihop persiljan och timjankvistarna så att du lätt kan ta upp dem ur grytan efter kokning. Fräs alltihop en liten stund. Slå på vatten och vin; sjud upp under lock och koka i cirka 5 minuter, tills musslorna öppnat sig. Plocka upp musslorna ur grytan och släng dem som inte öppnat sig. Koka ner vätskan tills cirka 5 dl återstår. Tillsätt grädden och låt allt koka ihop i cirka 5 minuter. Smaka upp med salt och peppar. Ta upp timjan och persilja, lägg ner musslorna och servera ett gott bröd till grytan.
Fotograf