Det är alltid trevligt att börja en meny med en härligt varm och krämig soppa! Fläsket ger en behaglig sälta och moroten ger krispighet och syrlig smak.

Blomkålssoppan kan göras 2 dagar innan. Stek sid fläsket dagen innan och förvara i rumstemperatur tills det är dags för servering.
Du behöver

1 blomkålshuvud
1 schalottenlök, hackad
1 msk smör
1 dl vin
2 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
salt och vitpeppar

Tillbehör
100 g varmrökt sidfläsk
1 morot
1/2 citron, saften
1/2 polkabeta
ärtskott
olivolja

Portioner
4
Skär ner blomkålen i mindre buketter. Fräs hälften av blomkålen samt schalottenlök i smör. Tillsätt vin och koka ner till hälften. Tillsätt grönsaksbuljongen och koka ner tills hälften återstår. Tillsätt grädden och koka i 4–5 minuter. Mixa. Smaka av med salt och vitpeppar.

Tillbehör: Förväll resten av blomkålen i saltat vatten. Tärna sidfläsket och stek det i panna; låt rinna av på hushållspapper. Skala och hyvla morot och polkabeta tunt; låt marinera en kort stund i citronsaft. Blanda med den förvällda blomkålen.

Servering: Lägg blomkål, beta, morot och fläsk i botten på tallriken och slå soppan runt om. Dekorera med ärtskott och några droppa olivolja.
Fotograf