
Du behöver
8 bitar sågad oxsvans
2 morötter
2 palsternackor
2 gula lökar
2 vitlökar
2 lagerblad
15 kvistar timjan
5 kvistar rosmarin
1/2 l rött vin
1 l vatten
1 msk madeira
smör till stekning
salt och vitpeppar
Portioner
4
Sätt ugnen på 220°. Rosta oxsvansen i 40 minuter, tills den är gyllenbrun på ytan. Skala och finhacka grönsaker och örter och stek dem i en stekgryta i smör på medelhög värme, tills de fått fin färg (spara 1/4 av morötterna och palsternackan till senare). Tillsätt oxsvansen, vin och vatten och bräsera oxsvansen på låg värme i cirka 2 timmar. Skumma ytan fri från fett under hela koktiden. Lyft upp oxsvansen och sila fonden. Reducera fonden tills den är tjock i konsistensen, tillsätt de sparade rotfrukterna de sista 10 minuterna och avsluta med
1 msk madeira, salt, peppar och 1 msk smör.
Plocka oxsvansen från överflödigt fett och senor och värm upp den i såsen igen, salta och peppra. Servera med smörstekta persiljegnocchi.
1 msk madeira, salt, peppar och 1 msk smör.
Plocka oxsvansen från överflödigt fett och senor och värm upp den i såsen igen, salta och peppra. Servera med smörstekta persiljegnocchi.
Fotograf